Auto Čačak kupio Beogradsku industriju piva

Biznis 16. avg 202112:30 > 13:5145 komentara
Izvor: N1

Kompanija Auto Čačak kupila je danas Beogradsku industrija piva, slada i bezalkoholnih pića (BIP) za 2,09 milijardi dinara, kao jedini ponuđač na javnom prikupljanju ponuda za prodaju iz stečaja. Ishod javnog nadmetanja obradovao je predstavnike poverilaca, dok je male akcionare razočarao.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika procenila je imovinu BIP na 4,18 milijardi dinara, a kako se radi o ponudi višoj od polovine procenjene vrednosti imovine BIP, ponuda Auto Čačka je prihvaćena.

Pročitajte još:

Kupac je dužan da novac isplati u roku od 30 dana.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika procenila je imovinu stečajnog dužnika „Beogradska industrija piva, slada i bezalkoholnih pića“ Beograd na 4,18 milijardi dinara, a svi učesnici nadmetanja bili su u obavezi da polože depozit od 835,2 miliona dinara.

Najvrednija imovina BIP je građevinski objekat u Beogradu u Bulevaru vojvode Putnika 5, u blizini petlje „Mostar“.

Nekada čuveni proizvođač piva poseduje i objekat na Zrenjaninskom putu u Beogradu, zatim zemljište ili objekte u Velikom Polju u Obrenovcu, Čačku, Kragujevcu, Kosovskoj Mitrovici, Alibunaru i Budvi.

Na prodaju su ponuđeni i žigovi i robne marke, međunarodni žigovi, zalihe kao i nepokretnosti i prava koja su pod sporovima.

Ko će biti namiren

Predsednik Skupštine poverilaca u BIP Mile Bogdanović čestitao je Auto Čačku na kupovini i na postignutoj ceni, za koju tvrdi da je niža od ukupnih obaveza BIP prema poveriocima.

„Sa ovim, cenim da će biti namireni poverioci, pre svih Poreska uprava, Komercijalna banka, zaposleni, a siguran sam da će i deo akcionara dobiti deo akcija, koliko je to moguće“, rekao je Bogdanović i ocenio da je stečaj dobro vođen i da BIP nije izgubio na vrednosti, već da je ona održana.

„Nadam se da će BIP i dalje raditi negde, možda i u Beogradu, jer je to izuzetno dobra licenca i brend, i da će pokazati da će moći da prođe na tržištu“, rekao je Bogdanović.

Član Upravnog odbora Udruženja malih akcionara Gojko Lopar, sa druge strane, istakao je da je ishod današnje prodaje razočaravajući.

Ostaće – samo mrvice

Lopar tvrdi da predstavlja 483 mala akcionara koji su vodili različite sporove u vezi odluke da se BIP uopšte uvede u stečaj.

„Upoznati smo i sa problemom restitucije, uzet je plac za železničku stanicu Prokop, otuđena je imovina poput hotela u Budvi, odmarališta na Zlatiboru, tako da smo nezadovoljni ovim ali nećemo stati, idemo dalje“, najavio je Lopar.

Odgovarajući na pitanje hoće li od ponude vredne 2,09 milijardi dinara ostati novca i za male akcionare, ocenio je da će, kad se svi podmire, za njih ostati – samo mrvice.

Zastupnik Škode

Preduzeće za proizvodnju, promet, turizam, saobraćaj i usluge eksport-import Auto Čačak doo osnovano je 1996. godine. Kompanija je poznata po tome što je ekskluzivni zastupnik „Škode“ za tržište Srbije, a njen vlasnik je Milenko Kostić.

Preduzeće ima, kako se navodi u napomenama uz finansijske izveštaje u APR, dva zavisna preduzeća. To su „As – Car“ doo Beograd, u čijem kapitalu preduzeće učestvuje 51 odsto i „Čačak film“ doo Čačak“ u čijem kapitalu preduzeće učestvuje 50 odsto.

Kada je reč o povezanim firmama, njih je ukupno 13.

APRPrema podacima Agencije za privredne registre, Auto Čačak je prošle godine poslovao sa profitom od 662 miliona dinara, a godinu pre je takođe upisao dobit od 843,7 miliona dinara.

U finansijskim izveštajima navodi se da se Auto Čačak bavi trgovinom automobilima i lakim motornim vozilima.

„U okviru obavljanja pretežne delatnosti, firma se bavi prodajom motornih vozila i to pretežno uvoznih, servisiranjem vozila marke Škoda, uključujući i trgovinu na malo rezervnim delovima. Za svrhe distribucije i održavanja motornih vozila, društvo je oformilo mrežu ovlašćenih dilera i servisera širom zemlje. Društvo poseduje licencu ekskluzivnog zastupnika češkog proizvođača vozila ‘Škoda’ za teritoriju Srbije. Pretežnu delatnost društvo obavlja u sedištu u Konjevićima – Čačak i tri poslovne jedinice: u Krnjači, na Novom Beogradu i u Nišu. Osim pretežne delatnosti, društvo se bavi izdavanjem u zakup poslovnih objekata i trgovinom na veliko ostalim artiklima“, stoji u napomenama uz finansijske izveštaje.

Prosečan broj zaposlenih u Preduzeću za proizvodnju, promet, turizam, saobraćaj i usluge eksport-import Auto Čačak tokom prošle godine bio je – 96.

Komentari

Vaš komentar