Atanasković: Žensko preduzetništvo u vrhu prioriteta Ministarstva privrede

Biznis 05. mar. 202118:251 komentar
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Ministarka privrede Anđelka Atanasković rekla je u Čačku da je osnaživanje žena koje žele da se otisnu u preduzetničke vode i pokrenu svoj biznis jedan od prioriteta tog ministarstva, saopšteno je.

Ona je na inicijativu Udruženja ženskog preduzetništava „Nadežda Petrović – Čačak“, povodom praznika 8. mart, posetila firme „SuperBox“ i „Dessert Čačak“ gde je rekla da je ministarstvo prvi put ove godine opredelilo 100 miliona dinara za Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene i mlade.

Cilj je, kako je rekla, da im se pomogne u prvim, najrizičnijim godinama bavljenja preduzetništvom.

„Povodom dana žena pozvala bih sve dame koje žele da se otisnu u preduzetničke vode da to i učine, a resorno ministarstvo će im pružiti maksimalnu podršku u tome“ , rekla je Atanasković.

Dodala je da je to jedna u nizu poseta lokalnim samoupravama, koje organizuje Ministarstvo privrede uz podršku Privredne komore Srbije, kako bi razgovarali na temu unapređenja privrednog ambijenta i promocije programa podrške koji su im na raspolaganju tokom ove godine.

Podsetila je da je Ministarstvo privrede obezbedilo bespovratna sredstava za još tri programa finansijske podrške, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima.

„Za nabavku opreme opredeljeno je 1,55 milijardi dinara, za razvojne projekte 200 miliona dinara, a za početnike u poslovanju 150 miliona dinara“, rekla je Atanasković.

UPŽ „Nadežda Petrović“ okuplja preko 50 preduzetnica, vlasnica i direktorki uspešnih firmi, a zalaže se za podršku i pomoć preduzetnicama iz Čačka i okoline, posebno mladim osobama koje žele da pokrenu sopstveni posao.

„Programi Ministarstva privrede od vitalnog su značaja za privredu. Mi kao majke preduzetnice dobijamo dodatnu snagu da se borimo da naša deca ostanu u Srbiji ili da se u nju što skorije vrate“, rekla je predsednica udruženja Vesna Baur.

Vlasnica firme „SuperBox“ Mirjana Tutunović rekla je da je njena firma korisnik sredstava Ministarstva privrede iz programa „Podsticanje preduzetništva kroz razvojne projekte 2020“, kao i kovid sredstava za likvidnost.

Prema njenim rečima pored kredita, iz sopstvenih sredstava su investirali u proširenje kapaciteta i zapošljavaju 20 radnika jer su tokom pandemije povećali broj zaposlenih.

Vlasnica firme „Dessert Čačak“ Zorica Selaković koja se bavi proizvodnjom torti i kolača i zapošljava oko 30 radnika, a dobitnica je mnogobrojnih priznanja medju kojima i „Dobročiniteljka za 2020 godinu“, rekla je da je uprkos 90 odsto smanjenoj proizvodnji tokom pandemije, donirala torte i kolače volonterima i zaposlenima u zdravstvenim ustanovama.

„Drago mi je što sam imala priliku da ugostim ministarku Atanasković, ženu koja razume šta je privreda, ali i sa kojim se teškoćama susrećemo“, rekla je Selaković.

Komentari

Vaš komentar