Atanasković pozvala japanske investitore da ulažu u centralnu i južnu Srbiju

Biznis 18. mar. 202114:371 komentar
Podeli:
Atanasković i japanski investitori
Izvor: Vlada Srbije

Ministarka privrede Srbije Anđelka Atanasković pozvala je japanske investitore da razmotre mogućnost ulaganja u centralnoj i južnoj Srbiji gde je obezbeđena neophodna infrastruktura, autoput, aerodromi u Nišu i Кraljevu, ali i obrazovana radna snaga i mreža srednjih stručnih škola.

Atanasković se u razgovoru sa ambasadorom Japana u Srbiji Takahiko Кacumatom saglasila da su bilateralni odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski, ali da postoji obostrani interes za njihovo intenziviranje.

Ministarka je istakla da je cilj da još više japanskih kompanija započne sa poslovnim aktivnostima u Srbiji, imajući u vidu vrhunsku tehnologiju koju poseduju, visoki korporativni standard i organizaciju proizvodnje koja je na najvišem nivou.

Zahvalila je ambasadoru na japanskim investicijama u Srbiji i podsetila da je Ministarstvo privrede sredstvima podsticaja podržalo dva projekta zahvaljujući kojima se ulaže više od 407 miliona evra i zapošljava 2.223 novih radnika.

Atanasković je rekla i da će poslovni ambijent biti dodatno unapređen izgradnjom autoputeva kojima će Srbija biti povezana sa susednim zemljama – Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom.

Podsetila je i da je zahvaljujući već dobroj saobraćajnoj povezanosti sa ostalim susedima Srbija dobro povezana sa tržištem Evropske unije.

Ambasador: Srbija sve popularnija kod japanskih investitora

Ambasador je istakao da je Srbija sve popularnija destinacija za ulaganja japanskih investitora zahvaljujući poslovnom ambijentu, kvalifikovanoj radnoj snazi, infrastrukturi, geostrateškom položaju, ali i potpisanim sporazumima o slobodnoj trgovini sa Rusijom i Turskom.

„Кompanije poput Tojote ili Nideka vodeći su brendovi u svojim oblastima, a izabrali su Srbiju za ulaganja upravo zbog njenog geostrateškog položaja jer predstavlja most ka EU, ali i zbog prijateljskih odnosa i gostoprimstva koje Srbija gaji prema Japanu“, rekao je Кacumata.

Navodeći da je u ovom trenutku fokus japanskih investicija bio na severu Srbije, on je izrazio nadu da će oni početi da ulažu i u ostalim delovima kada se upoznaju sa potencijalima, posebno imajući u vidu saobraćajno povezivanje regiona Zapadnog Balkana izgradnjom autoputeva.

Komentari

Vaš komentar