Atanasković: Do kraja juna usvajanje plana za Strategiju državnog vlasništva

Biznis 11. maj 202110:24 > 10:25
Izvor: Ministarstvo privrede

Ministarka privrede Anđelka Atanasković izjavila je da bi najkasnije do kraja juna Vlada Srbije trebalo da usvoji trogodišnji Akcioni plan za sprovođenje Strategije državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Srbije.

„Ministarstvo privrede aktivno radi na izradi Akcionog plana za sprovođenje Strategije“, kazala je Atanasković, nakon sastanka sa novoimenovanim direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateom Кolanđelijem i odlazećom direktorkom te institucije Žužanom Hargitai, sa kojima je razgovarala o nastavku uspešne saradnje.

Atanasković je poželela dobrodošlicu novom direktoru, a Hargitai je zahvalila, kako je istakla, na posvećenosti i razumevanju za prioritete Ministarstva privrede, među kojima je podrška sektoru ženskog i omladinskog preduzetništva, ali i podrška na izradi Strategije državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Srbije, saopštilo je ministarstvo.

Sagovornici su se složili da je zajednički rad na različitim aktivnostima koje Ministarstvo privrede sprovodi sa EBRD, naročito u sektoru malih i srednjih preduzeća i reformi upravljanja privrednim subjektima u državnom vlasništvu, konstruktivan i sadržajan.

Кolanđeli je istakao da će mu prioritet biti da se nastavi sa projektima podrške sektoru malih i srednjih preduzeća, odnosno sa svim započetim aktivnostima, kao i da je otvoren za sve predloge i inicijative.

Navodeći da je mnogo toga naučila u Srbiji i da će stečeno iskustvo primeniti u novoj sredini, Hargitai je ukazala da njen naslednik ima veliko iskustvo rada u regionu Zapadnog Balkana.

Ona je dodala da postoji prostor za dodatno unapređenje saradnje i u oblasti garantnih šema i kreditnih garancija, gde EBRD ima veliko iskustvo iz rada u regionu.

Sagovornici su se saglasili da će razmotriti mehanizme koje EBRD ima na raspolaganju, posebno imajući u vidu da, u skladu sa novom EU perspektivom, učešće u EU programima sada prati i direktno pokrivanje određene garancijske šeme, a gde se otvara prostor da EBRD pomogne, navedeno je u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar