Atanacković: Pomoć države će uzeti sve velike firme koje žele da opstanu

Biznis 19. feb. 202112:38
Podeli:
Izvor: N1

Pomoć, koju je privatnom sektoru ponudila država programom direktnih davanja iz budžeta od tri polovine minimalne zarade radi ublažavanja ekonomskih posledica pandemije, prihvatiće sve velike firme koje žele da opstanu na tržištu, rekao je počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

„Jedina mana te finansijske podrške je što se ne sme otpuštati više od deset odsto zaposlenih i jedan proceduralni problem što se firma mora prijavljivati svakog meseca za pomoć, jer se neće dodeljivati automatski po prijavi za prvi od tri meseca“, rekao je Atanacković.

Paketom pomoći u ovoj godini predviđeno je da i zaposleni u velikim firmama, ako zatraže, mogu prvi put da dobiju pomoć od po pola minimalne zarade za tri meseca, pod uslovom da ne otpuste više od deset odsto radnika tri meseca po isplati poslednje polovine minimalca.

Prošle godine velike firme su bile isključene iz dva paketa pomoći.

Atanacković je rekao da veruje da će se državi sada javiti oko milion i po radnika, „jer nema razloga da se ne prijave za nešto što može da se dobije“.

On je rekao da je državna pomoć tek trećina od potrebne sume za isplatu zarada i poreza i doprinosa za svakog zaposlenog radnika, kao i da „ima i plata koje su veće od minimalne zarade koju treba da obezbedi poslodavac“.

Kompanija Farmalogist, koja se bavi prometom lekova i medicinskih sredstava će, prema rečima v. d. direktora Danijele Radmanović, zatražiti pomoć države iz budžeta da bi mogla da zadrži 350 zaposlenih u radnom odnosu.

„Prošle godine je promet bio kao i 2019. godine, jer se firma bavi trgovinom redovnog asortimana lekova i medicinskih sredstava i nije bila uključena u nabavku lekova i opreme neophodne za lečenje bolesti kovid-19“, rekla je Radmanović.

Predsednik Nacionalne asocijacije špediterskih društava i agenata Srbije Slavoljub Jevtić rekao je da će većina firmi u tom sektoru uzeti pomoć od tri polovine minimalne zarade.

U članstvu te asocijacije je oko 100 firmi, koje obavljaju 70 odsto spoljnotrgovinskog prometa u oblasti transporta, skladištenja, distribucije, carinskog zastupanja i osiguranja robe u transportu.

„Pomoć neće uzeti jedino one firme kojima je smanjen obim posla, pa će morati da smanje i broj radnika više nego što je dozvoljeno“, rekao je Jevtić.

U kompaniji Delta holding, čiji je vlasnik Miroslav Mišković, koja zapošljava više hiljada radnika, još nije doneta konačna odluka o tome da li će se zatražiti pomoć.

Prema Programu direktnih davanja iz budžeta Srbije, Poreska uprava će na kraju svakog meseca proveravati da li je kompanija otpustila više radnika nego što je propisano.

Firme koji izgube pravo na direktna davanja dužne su da vrate dobijeni novac, sa kamatom koja se obračunava po stopi za kašnjenje u uplati poreskih obaveza.

Komentari

Vaš komentar