Atanacković: Država neće subvencionisati ni pola troška e-fiskalizacije

Biznis 16. sep 202119:099 komentara

Ministarstvo finansija predstavilo je novi model fiskalizacije. On podrazumeva korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja i izdavanje fiskalnog računa sa QR kodom. Deo privrednika misli da je ova promena mogla da sačeka, jer predstavlja dodatno opterećenje za inače iscrpljenu privredu. Nezadovoljni preduzetnici ukazuju na primer advokata i taksista, koji su dobrim organizovanjem uspeli da izbegnu obavezu izdavanja fiskalnih računa. Navode da su tehnološke inovacije dobrodošle, ali da neće smanjiti sivu ekonomiju. Država najavljuje da će nova fiskalizacija za privrednike biti potpuno besplatna, a predstavnici privrede da predviđene subvencije - nisu ni pola troška.

„Uprava prihoda će, preko interneta, biti u direktnom kontaktu sa izdavaocem fiskalnog računa, pa će u realnom vremenu moći da zna da je izdat fiskalni račun – to je u jednoj rečenici e-fiskalizacija. Privrednici smatraju da time ništa ne dobijaju, a imaće problem da to uvedu, da se uhodaju, to im predstavlja i dodatni trošak“, kaže za Infobiz Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Na ocenu vlade da će to biti potpuno besplatno, Atanacković kaže da je fiskalni uređaj 400 evra, plus treba platiti dobar internet, koji će to da prenosi, što će sigurno da poveća troškove.

„S obzirom da će ministarstvo finansija subvencionisati e-fiskalizaciju sa 200 evra po fiskalnom mestu, to nije ni polovina novog troška koji nastaje uvođenjem elektronske fiskalne račune“, ističe gost N1.

U ovom momentu, kaže, nije bilo pravo vreme da se pređe na taj način fiskalizacije.

„On jeste savremeniji i tehnološki napredniji, što treba pozdraviti, ali fiskalne kase moraće sada da imaju i frizeri, kozmetičari, pogrebnici… Fiskalni obuhvat se povećava i to je korist za državne finansije. Unija poslodavaca podržava sve mere koje treba da spreče sivu ekonomiju, ali nismo sigurno da će ova mera i ova komplikacija preko interneta, da pomogne da se poveća naplata poreza. Neophodna je veća efikasnost poreskih organa, jer veliki broj javno oglašenih poslova, i mnoge zanatske usluge, odvijaju se u sivoj zoni, mimo fiskalizacije“, kaže Atanacković.

Rok za primenu novog načina izdavanja računa je kraj aprila 2022. godine, i to je, smatra sagovornik N1 – dobro, jer je za prelazak na novi sistem ostavljeno skoro šest meseci.

Komentari

Vaš komentar