ASNS upozorava Vladu: Sprečite pljačku radnika ili pokrećemo tužbe

Biznis 21. apr. 202113:407 komentara
Podeli:
Izvor: asns.rs

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata uputila je zahtev Vladi Srbije da urgentno preduzme radnje i spreči kršenje Zakona i Odluke o visini minimalne cene rada u Srbiji po radnom satu.

„Masovna je pojava da se zaposlenom plata ili zarada utvrđuje na osnovu manje cene rada po radnom satu, pa su i plata i zarada manje od minimalne zarade. Onda se bez ikakvog zakonskog osnova dodaje iznos do minimalne zarade“, navodi se u saopštenju ASNS koji je potpisala predsednica Ranka Savić.

Porazno je, kako se ocenjuje, što je ova pojava najzastpuljenija u javnim službama, javnim preduzećima – posebno kod komunalaca, ali i u realnom sektoru.

„U javnim službama, posebno problem je to što su topli obrok i regres sadržani u koeficijentu, što je ne samo suprotno Zakonu o radu, nego i zdravom razumu“, ističe Savić.

Kako pojašnjava – koeficijent sadrži složenost posla, odgovornost, uslove rada, stručnu spremu, posebna znanja i veštine.

„To znači da je koeficijent fiksna kategorija, koja se menja samo kada se promeni jedan od ovih elemenata. Dakle, minimalna zarada ne sadrži regres i topli obrok. Oni spadaju u naknadu troškova iz čl. 118 Zakona o radu“, ukazuje predsednica ASNS.

Zaposlenom se mora, pored isplate minimalne zarade, posebno isplatiti iznos naknade troškova za topli obrok i regres koji je utvrđen Opštim aktom i to se mora posebno iskazati u obračunskoj listi, navodi se u saopštenju.

„Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata upozorava Vladu Republike Srbije da ukoliko ne preduzme potrebne korake i spreči pljačku radnika da ćemo mi sa timom naših advokata pokrenuti masovne tužbe protiv direktora javnih preduzeća, organa lokalne samouprave i direktora privatnih preduzeća“, ističe Ranka Savić.

Komentari

Vaš komentar