Anketa: Većina preduzeća uprkos kovid krizi zadržala isti broj zaposlenih

Biznis 20. okt. 202114:291 komentar
Podeli:
Izvor: Shutterstock/ Ilustracija

Većina preduzeća zadržala je isti broj zaposlenih uprkos kovid krizi, nešto manje kompanija je zaposlilo nove radnike, a kada je reč o prihodima, profitu i tražnji, vidljiv je oporavak, rekla je direktorka USAID Projekta saradnje za ekonomski razvoj Dragana Stanojević na promociji rezultata "Ankete 1.000 preduzeća" za 2021. godinu.

Stanojević je, međutim, upozorila da je anketa, u kojoj su učestvovala 1.022 domaća preduzeća različitih veličina, pokazala i da pandemija i dalje ugrožava sve bitne segmente poslovanja.

Povezane vesti

„Najviše su ugorženi planovi za dalje investicije, kao i likvidnost. Na treće mesto izbili su problemi u tokovima snabdevanja i u odnosima između dobavaljča i kupaca, što trenutno karakteriše i muči globalnu svetsku ekonomiju“, rekla je Stanojević.

Među kompanijama koje su učestvovale u USAID anketi bilo je 74 odsto mikro firmi, 22 odsto malih, tri odsto srednjih i dva odsto velikih firmi.

„Ove godine, oko 30 odsto privrednika prijavljuje pad prihoda, što je bolji rezultat od prošle godine. Takođe, u 2020. godine je 22 odsto anketiranih izjavilo da im je pad prihoda veći od 30 odsto, a ove godine ih je 11 odsto, upola manje“, navela je Stanojević ali i upozorila da je slika drugačija kada je reč o malim i srednjim firmama.

„One i dalje prijavljuju veći pad prihoda i osetno su teže pogođene krizom“, upozorila je Stanojević.

Kada je reč o očekivanjima od 2022. godine, učesnici ankete su, kaže, optimističniji nego prethodne godine, ali da je i dalje prisutan oprez, a posebno u odnosu na optimizam i očekivanja koja su privrednici imali pre kovid krize.

Naglašava i da privrednici ukazuju na manjak predvidljivosti i transparentnosti.

„Po prvi put od 2013. godine procenat onih koji smatraju da se teret zakona i propisa nije smanjio prešao je polovinu, a više od polovine privrednika smatra da se njihova mogućnost da učestvuju u konceptu i sprovođenju reformi u privredi nije poboljšala, i da je javno-privatni dijalog slabiji nego što je bio ranijih godina“, rekla je Stanojević.

Istakla je i da je anketa pokazala da su sve velike firme i 99 odsto srednjih „digitalno prisutne“, dok trećina velikih i petina srednjih i malih preduzeća već trguje elektronski.

Minsitarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je, komentarišući rezultate ankete, izrazila zadovoljstvo rastom korišćenja digitalnih kanala poslovanja.

„Kovid kriza je nanela toliko problema i donela mnoge teškoće našoj zemlji i celom svetu, ali je, pomalo paradoksalno, bila pokretač razvoja elektronske trgovine u Srbiji“, rekla je Matić i podsetila da su u prvoj polovini ove godine gotovo duplo porasli i broj i vrednost elektronskih novčanih transakcija.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež osvrnuo se na podatak da su učesnici ankete ukazali na manji pad izvoza i okretanje ka bližim tržištima bivše Jugoslavije, uz smanjenje plasmana robe i usluga u EU i Rusiji.

„Izvoz srpske privrede raste i tokom pandemije, za osam meseci veći je gotovo 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što govori da smo očuvali kapacitete. Međutim, 60 odsto našeg izvoza ostvaruje samo 345 velikih kompanija i veoma je važno da podržimo mala i srednja preduzećima da uđu u izvozne poslove“, rekao je Čadež i ukazao na važnost učešća na izložbama kao što je Expo Dubai i inicijative Otvoreni Balkan, odnosno izgradnje zajedničkog regionalnog tržišta.

Američki ambasador Entoni Godfri ukazao je da su mala i srednja preduzeća širom sveta, u Americi i u Srbiji, pokretač ekonomskog rasta, kao i da su mnogi privrednici u elektronskoj trgovini videli svoju razvojnu šansu.

„Želeo bih da odam priznanje premijerki Brnabić na digitalizaciji i ministarki Matić na predanom radu na razvoju elektronske trgovine. Srbija bi trebalo da bude ponosna na dobre rezultate u ovoj oblasti i napredak koji je ostvarila“, rekao je Godfri.

Komentari

Vaš komentar