Analiza sajta Polovni automobili: Rast prodaje polovnjaka za trećinu

Auto 07. sep. 202113:326 komentara
Podeli:
kola, auto, automobili, auta
Izvor: Shutterstock

Od januara do juna 2021. godine u Srbiji je prvi put registrovano, odnosno prodato 34 odsto više polovnih automobila u poređenju sa istim vremenskim periodom prethodne godine, pokazuju rezultati analize tržišta automobila koju je sproveo sajt Polovni automobili. U odnosu na prvu polovinu 2019. godine rast prodaje polovnjaka bio je šest odsto.

Nakon pada prodaje vozila u 2020. godini, uzrokovanog pandemijom koronavirusa, tržište polovnih automobila u prvih šest meseci tekuće godine doživelo je značajan oporavak, ocenjuje sajt Polovni automobili.

Pročitajte još:

Prema analizi koju je sproveo sajt Polovni automobili na osnovu podataka prikupljenih u saradnji sa kompanijom CUBE Team, prodaja polovnih automobila u prvoj polovini 2021. godine je očekivano nadmašila prodaju u istom periodu 2020. godine kada je na snazi bilo vanredno stanje, ali prodaja je, kako se ističe, zabeležila i rast u odnosu na period pre pandemije.

U prvoj polovini ove godine zabeležen je rast prodaje prvi put registrovanih polovnih automobila od šest odsto u odnosu na prvih šest meseci 2019.

Kada je reč o novim automobilima, sajt Polovni automobili ocenjuje da je primetan i oporavak tog tržišta, nakon drastičnog pada prodaje od 21 odsto u 2020. godini.

„Tako je prva polovina ove godine ipak donela rast prodaje novih vozila od 32 odsto u odnosu na isti period prošle godine obeležen pandemijom virusa kovid-19. Ipak, prodaja novih automobila u tekućoj godini još uvek nije dostigla njihovu prodaju u periodu pre pandemije, već je za skoro 10 odsto manja“, navodi sajt.

Šta se najviše tražilo

Na prvom mestu liste najprodavanijih brendova polovnjaka našao se nemački folksvagen.

„Nakon folksvagena, brenda koji čini čak 20 odsto svih prvi put registrovanih polovnjaka u Srbiji u tekućoj godini, drugo mesto zauzeo je opel, zatim pežo, pa audi i reno“, navodi se u analizi sajta.

Kada je reč o modelima polovnih automobila, kupci su se najčešće odlučili za folksvagen golf, folksvagen pasat, fijat punto, folksvagen polo, opel astru, opel korsu, audi A4, Reno klio, sitroen C3 i BMW serije 3.

I ove godine najviše su se kupovali polovnjaci između 2005. i 2008. godišta.

Novi automobili

Kupci novih automobila imaju drugačiji odabir po pitanju samog brenda i modela, navodi sajt Polovni automobili.

„Ono što je folksvagen za polovnjaka, čini se da je to za novi automobil škoda, koju je takođe kupilo 20 odsto kupaca novih automobila. Slede fijat, tojota, kia i reno“, navodi sajt.

Najprodavanijih 10 modela novih vozila su fiat 500L, škoda fabija, škoda oktavija, fijat tipo, kia sportage, škoda superb, dačija sandero, hjundai tukson, tojota korola i reno klio.

Komentari

Vaš komentar