Amazon blokirao 10 milijardi sumnjivih oglasa prošle godine

Biznis 10. maj 202107:561 komentar
Amazon
Izvor: Tanjug / AP, Mark Lennihan

Kompanija Amazon, koja se našla pod pritiskom kupaca, brendova i zakonodavaca da suzbije falsifikate na svojoj veb platformi za trgovinu, saopštila je da je blokirala više od 10 milijardi sumnjivih oglasa prošle godine kako bi sprečila prodaju njihovih proizvoda.

U prvom Amazonovom izveštaju o naporima protiv falsifikovanja otkako je 2019. uveo nove alate i tehnologije navedeno je da je broj blokiranih lažnih oglasa porastao za oko 67 odsto u odnosu na godinu ranije.

Multinacionalna tehnološka kompanija sa sedištem u Sijetlu je saopštila da je broj falsifikatora koji pokušavaju da prodaju na toj stranici porastao dok su prevaranti pokušavali da iskoriste kupce koji su tokom pandemije više kupovali preko interneta.

Amazon se godinama bori sa falsifikatima, ali od 2019. upozorava investitore da prodaja lažne robe predstavlja rizik za kompaniju i njen imidž.

Pojedini potrošači neće kupovati na Amazonu zbog falsifikata, a neki brendovi odbijaju da svoje proizvode ponude na toj veb lokaciji.

Falsifikatori pokušavaju da svoje proizvode plasiraju na Amazon preko nezavisnog tržišta, gde prodavci mogu svoje proizvode direktno da postave na veb stranicu.

Kompanija je prošle godine uništila dva miliona falsifikovanih proizvoda koji su stigli u njena skladišta i navodi da je dobila žalbe kupaca zbog falsifikata na manje od 0,01 odsto svih proizvoda koji su kupljeni preko te platforme.

Amazon je saopštio da može da zaustaviti falsifikatore pre nego što nešto prodaju, zahvaljujući tehnologiji koja automatski skenira liste kako bi uklonila sumnje na falsifikate.

Kompanija takođe daje brendovima mogućnost da sami uklone lažne predmete sa veb lokacije, umesto da ih prijavljuju Amazonu i čekaju da nešto učini.

Komentari

Vaš komentar