Aleter: Srbija sve zanimljivija za nemačke investitore

Biznis 10. feb 202113:25 > 13:374 komentara
radnici fabrika privreda
Izvor: Shutterstock

Srbija postaje sve zanimljivija za investitore iz Nemačke, a mogućnosti za saradnju su sve veće, posebno u oblasti IT sektora i ekologije, rekao je novi direktor Nemačko-srpske privredne komore Frank Aleter.

On je za Dojče vele rekao da se otvaraju mogućnosti za saradnju i u oblasti tehnologija i usluga u upravljanju otpadom, energijom i vodama.

„Investitori iz Nemačke kojima je Srbija sve interesantnija daju važan impuls za privredni rast i zapošljavanje u Srbiji. Atraktivni programi finansiranja u Srbiji, dobra infrastruktura i blizina Evropske unije nude dobre argumente za direktne investicije“, rekao je Aleter, koji je na čelu komore od 1. februara 2021. godine.

Dodao je da je investitorima širom sveta potrebna pravna sigurnost i dobra baza kada se radi o radnicima i stručnjacima.

Vlada Srbije se, prema njegovim rečima, bavila obema oblastima i postigla je značajan napredak, posebno poslednjih godina.

Istorija je, prema njegovim rečima, pokazala da je Srbija, zbog svog geografskog položaja, strateški važna lokacija, a to važi i danas, tako da je reč o raznim interesima investitora koje Srbija može da zadovolji.

„Pored EU, Srbija se oslanja i na dijaloge sa Kinom i Rusijom. Srbija se istovremeno nalazi u dinamičnom regionu koji se oslanja na ekonomski rast. Ta dinamika je zarazna i hoćemo da to učinimo još poznatijim u Nemačkoj“, rekao je Aleter.

On je podsetio da je 2019. obim trgovine između Nemačke i Srbije iznosio 5,2 milijarde evra, a da se, uprkos pandemiji korone, očekuje oporavak nemačkog uvoza i srpskog izvoza.

Aleter je rekao da „pretpostavlja da će Nemačka ostati najvažniji trgovinski partner Srbije, za uvoz i izvoz“.

Prema njegovim rečima mnoge nemačke kompanije razmišljaju o strateškim ulaganjima u Srbiji zbog blizine i dobrog kvaliteta srpskih proizvoda.

Srbija je, kako je rekao, nepoznata nemačkim turistima, pa postoji mogućnost da oni posle pandemije neko vreme neće putovati na daleke destinacije.

Istakao je da potražnja za organskim proizvodima u Nemačkoj eksponencijalno raste raste i da bi Srbija mogla da se postavi kao partner za organsku proizvodnju zbog dobrog kvaliteta zemljišta i tako privuče nemačke investitore.

 

Komentari

Vaš komentar