AIK banka dobila saglasnost NBS za preuzimanje Sberbanke u Srbiji

Biznis 28. feb. 202210:33 > 11:567 komentara
Podeli:
Izvor: N1

AIK Banka dobila je danas saglasnost Narodne banke Srbije i nadležnih regulatornih tela, čime je ispunila sve uslove za sticanje Sberbank Srbija, saopštila je AIK banka. "Na ovaj način će AIK banka povećati svoje tržišno učešće u Srbiji na devet odsto i sa vrednošću svoje nove bilansne aktive postati jedna od najznačajnijih banaka u našoj zemlji, a što je još važnije - ovim će se dodatno obezbediti sigurnost depozita svih klijenata", stoji u saopštenju.

Uspešnim završetkom procesa koji je iniciran prošle godine, AIK Banka će uvećati svoju klijentsku bazu za više od 180.000 fizčkih i pravnih lica, dok će ukupna aktiva bankarske grupacije porasti za 1,7 milijarde evra.

Pročitajte još:

„Jačanjem tržišne pozicije korak smo bliže ostvarenju našeg strateškog cilja da se pozicioniramo kao jedna od vodećih bankarskih grupa u regionu. Veličina naše aktive povećaće se na gotovo četiri milijarde, sa tržišnim udelom od devet odsto, čime će AIK Banka, kao okosnica naše bankarske grupe, zauzeti šesto mesto na bankarskom tržištu Srbije“, rekla je Jelena Galić, predsednica Izvršnog odbora AIK Banke.

Ona je poželela dobrodošlicu zaposlenima Sberbanke.

"Sigurna sam da ćemo sada, kao jedna velika i jaka banka, nastaviti sa uspešnim poslovanjem i poslovnom sinergijom od koje će najviše pogodnosi imati upravo naši klijenti i poslovni partneri", istakla je Galić.

Predsednik Izvršnog odbora Sberbank Srbija Vladimir Bošković izrazio je zadovoljstvo uspešno završenom kupoprodajom, istakavši posebno jasnu strategiju i viziju AIK banke u pogledu daljeg razvoja.

"Uspešan završetak procesa je odlična vest za sve nas, budući da smo tokom proteklih meseci svi zajedno vredno radili na tome. U narednom periodu nas očekuje integracija, a uveren sam da ćemo i taj proces veoma brzo i uspešno kompletirati. Spremnost i volja za sinergijom postoji i na jednoj i na drugoj strani, a to je svakako najvažnije kada se dva uspešna tima integrišu u banku koja će u svemu biti još uspešnija", naveo je Bošković.

Komentari

Vaš komentar