Aerodrom Hitrou zabeležio gubitak od dve milijarde funti zbog pandemije

Biznis 24. feb 202112:271 komentar
Podeli:
Izvor: REUTERS/Hannah McKay

Londonski aerodrom Hitrou zabeležio je u 2020. gubitak od dve milijarde funti zbog pandemije koronavirusa, saopštila je uprava aerodroma.

Kako se dodaje, Hitrou je 2019. godine imao dobit pre oporezivanja od 546 miliona funti.

Broj putnika je tokom 2020. opao za 73 odsto na 22,1 milion i to su podaci koji obuhvataju januar i februar pre nego što došlo do pandemije koronavirusa.

„Politike vlada poslednjih meseci zatvorile su granice. Nismo imali nikakvu podršku vlade osim pomoći za zadržavanje radnih mesta, a nismo imali nikakve poreske olakšice… poput drugih aerodroma ili prodavnica“, podseća Hitrou.

Hitrou je zatražio od britanskog ministra finansija Rišija Sunaka (Rishi) da u budžetu, koji će biti predstavljen u martu, pruži podršku sektoru, jednom od najteže pogodjenih pandemijom.

Uprava aerodroma podseća da je „brzo reagovala na smanjenje operativnih troškova za 400 miliona funti, smanjenjem investicionih troškova za 700 miliona i povećanjem finansiranja za 2,5 milijardi funti“.

„Završili smo godinu sa 3,9 milijardi funti u gotovini, dovoljno da traje do 2023. godine“, navodi se u saopštenju i insistira na činjenici da će „ekonomski oporavak biti usporen sve dok ne budu pokrenuti putnički letovi na duge relacije, posebno ka ključnim tržištima poput SAD“.

Uprava aerodroma je zatražila od britanskog premijera Borisa Džonsona da „uspostavi zajedničke standarde za medjunarodna putovanja sa ostalim svetskim liderima G7 u junu“, na sastanku koji se održava u Engleskoj.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar