Stagnacija kreditnog zaduživanja građana i privrede

Biznis 09. okt 201512:51 > 12:53
Izvor: N1 info

U Srbiji je u septembru nastavljena stagnacija u pogledu kreditnog zaduživanja građana i privrede, što nije dobro za privredu zemlje, jer nema kreditne ekspanzije, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić.

Ne raste docnja u otplati kredita i kod građana i privrede, mada je kašnjenje nešto veće kod zaduživanja po tekućim računima građana, rekao je Dugalić na konferenciji za novinare.

Stambeni krediti imali su ove godine blagi rast od tri odsto i dobro je što ti zajmovi dominiraju u ukupnoj zaduženosti zemlje, kazao je Dugalić.

Jedan od velikih probelma domaće privrede su nenaplativa potraživanje realnog sektora koji učestvuju u ukupnoj masi kredita sa skoro 28 odsto, dok su nenaplativa potraživanja građana i privrede zajedno između 22 i 23 odsto u ukupnoj masi odobrenih kredita, naevo je Dugalić.

Dugalić je rekao da likvidacija nekoliko banaka u protekllih nekoliko godina uticale na smanjenje docnje u otplati kredita, tako da je situacija sada realnija na tržištu, ocenjujući da na smanjenje docnje nisu imali veliki uticaj kretanje deviznog kursa i inflacija.

Odgovarajući na pitanja, Dugalić je rekao da se za sada ne razmišlja o osnivanju banke koja bi bila zadužena za rešavanje nenaplativih kredita, niti se razmišlja o prodaji nenaplativih kredita građana.

Generalni sekretar UBS je podsetio na ocenu NBS da ne bi moglo adekvatno da se sprovodi kontrola onih koji bi otkupljivali loše plasmane, odnosno, nenaplativih kredita,.

Govoreći o štednji u bankama, Dugalić je rekao da je to najbolji pokazatelj vraćanja poverenja u bankarski sektor, jer ona beleži stalni rast od 2008. godine, kada je iz domaćih banaka povučeno skoro milijardu evra za svega šest nedelja i tada je ukupna štednja u domaćim bankama pala sa šest na pet milijardi evra.

„Sada od tih pet milijardi evra, koliko je bilo u novembru 2008. godine, mi smo došli danas do 8,7 milijardi evra“, naveo je Dugalić.

Kada je reč o kamatnim stopama u Srbiji, one su danas u proseku ispod 10 odsto, imajući u vidu tekuće račune i prekoračenje po tekućim računima, izuzev kod stambenih kredita gde su ispod četiri odsto i podsetio da je 2002. godine prosečno ponedrisana kamata u Srbiji bila oko 30 odsto, a sada je ispod 10 procenata.

U proetklih 15 godina kamate u Srbiji imaju stalnu tenednciju pada i to što NBS radi sa snižavanjem referentne kamatne stope jako pogoduje na obaranje kamata na dinarske kredite koje imaju tendenciju stalnog pada, ocenio je Dugalić.