Mali: Nova stranica u istoriji Beograda

Biznis 27. sep 201509:45 > 09:48
Podeli:
Izvor: N1 info

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da će polaganje kamena temeljca za dve kule u okviru projekta "Beograd na vodi" biti nova stranica u istoriji Beograda i da očekuje da će svi objekti čija je izgradnja predviđena u okviru prve faze projekta početi sa izgradnjom za osam do deset meseci.

Mali je za „Pink“ poručio da je današnji dan, kada će biti položen kamen temeljac za dve kule u okviru tog projekta, veliki dan za Beograd i Srbiju, budući da se kreće sa realizacijom velike investicije, koja će pokrenuti građevinsku industriji i zaposliti ljude.

„Plan je veoma agresivan, prošle godine smo rekonstruisali Beogradsku zadrugu, sada smo rekonstruisali Hercegovačku ulicu i Savsku promenadu. Za narednih osam do 10 meseci očekujem da će svih pet ili šest objekata koji su deo prve faze krenuti sa izgradnjom“, rekao je Mali.

Najavio je da će u prvom kvartalu naredne godine početi izgradnja jednog od najekskluzivnijih hotela na svetu, a da će i izgradnja kula krenuti u prvom kvartalu. Radi se, kako je rekao, o ukupno 300.000 kvadrata, a investicija za prvu fazu je oko 300 miliona evra.

„Za dve i po godine do tri, zavisi kako se koji objekat bude završio, stvorićemo uslove da završimo prvu fazu i da krenemo na drugu fazu kada budemo izmestili železničku stanicu“, naveo je Mali.

Od 1. avgusta, kada je počelo raščišćavanje i priprema terena, prema njegovim rečima, uklonjeno je 239 objekata, 97 porodica je raseljeno u nove stanove, 54 broda uklonjeno iz Save, a uklonjeno 15 kilometara pruge.

„Spuštamo Beograd na vodu, po prvi put nakon decenija tokom kojih su svi pričali o tome, ali niko nikada nije ništa uradio“, istakao je gradonačelnik.

Kako je rekao, već je krenuo rad na realizaciji druge faze, jer je od 132 porodice već iseljeno 32, a precizirao je da će vlasnik zemljišta biti Srbija sve do trenutka kada se nešto izgradi. Dodao je i da će sledeće godine krenuti izgradnja nove autobuske stanice na Novom Beogradu.