EBRD i Vlada Srbije potpisali Memorandum o razumevanju

Biznis 24. sep 201520:49 > 20:54
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti potpisali su Memorandum o razumevanju, kojim će započeti zajedničku inicijativu za razvoj investicione klime, podršku razvoju privatnog sektora i promovisanje dobrog upravljanja u Srbiji.

Vučić je reako da od EBRD očekuje podršku za razvoj privatnog sektora, završetak privatizacije, unapređenje i transapretnost javnih nabavki, restruktuiranje javnih preduzeća i za izgradnju infrastrukurnih objekata.

Vučić je istakao da će taj memorandum u mnogome pomoći u upravljanju privatnim i javnim preduzećima, ističući da je saradnja sa tom institucijom jedna od najvažnijih stvari za Srbiju.

Izrazivši zadovoljstvo što su predstavnici EBRD u Beogradu, premijer je rekao da to važna vest za Srbiju, primetivši da je ta organizacija veoma zadovoljna saradnjom sa Srbijom. „Ovim Memorandumom očekujemo pomoć i podršku u upravljanju privatnim i državnim preduzećima, kako da podignemo transparentnost i efikasnost u procesu privatizacije i kako da ga sprovedemo do kraja“.

Izvor : Tanjug/Zoran Žestić

S predstavnicima EBRD razgovaralo se o tome kako podstaći razvoj malog i srednjeg biznisa, naveo je premijer, uveren da će dogovor uskoro biti ppstignut, te da će to biti „pravi bum za naše ljude“.

„Želimo da sve više naših ljudi učestvuje u biznisu, a za to imamo podršku EBRD“, kazao je premijer.

Podrška EBRD postoji i za rešavanje najtežih slučajeva poput RTB Bora i Galenike, ali i za proces privatizacije u bankarskom sektoru, za unaprteđenje postupka javnih nabavki, da ne budemo, kako je rekao, zaglavljeni u tim procesima. „Od EBRD očekujemo i pomoć za razvoj infrastrukturnih projekata“, dodao je Vučić, podsetivši da ta institucija pomaže u velikoj meri u restruktuiranju javnih preduzeća.

Objasnio je da Srbija sa EBRD razgovara o ključnim i stručnim reformskim zahvatima koji su neophodni da bismo obezbedili rast u godinama pred nama. Takođe je istakao da Memorandum predstavlja veliku šansu Srbije.

Istovremeno, on je poručio da posvećenost vlade ekonomskom razvoju Srbije ne sme biti odvučena na sporedne probleme, naveo da ćemo takve probleme rešvati što je brže moguće kako bismo se posvetili ekonomskim temama i ponovio da je potpisivanje Memoranduma sa EBRD danas najvažnija vest za Srbiju.

EBRD zadovoljna restrukturiranjem EPS-a

Vučić je preneo i da je ENRD zadovoljna kako teče restruktuiranje EPS-a, te da će krajem oktobra to preduzeće imati mogućnost da povuče zajam od 200 miliona evra. „Sa zadovoljstvom smo konstatovali da 28. oktobra, ako sve bude u redu, EPS ima mogućnost da povuče zajam od 200 miliona evra“.

Navodeći da nam EBRD pomaže u različitim oblastima na različite načine, Vučić je pomenuo i da ćemo zajedno raditi na privatizaciji Komercijalne banke.

„Za nas su najvažnije savetničke usluge i znanje pre svega. Insistirao sam na tome da nam pomognu da razvijemo preduzetnički duh koji nam nedostaje“, rekao je premijer dodajući da je razgovarao još o projektima malog biznisa, ali da smatra da oni (EBRD) treba da overavaju te projekte, jer „kod nas se često dešava da se taj novac proćerda, da završi u rođačkim i drugim vezama“.

„Onda je bolje da oni to rade nego mi, sve dok ne naučimo da radimo pošteno“, poručio je Vučić.

Vlada je, rekao je, spremna da na 5.000 takvih projekata da po 10.000 evra, što bi u narednoj godini bilo oko pet miliona evra, a doprinosi koje bi tih 5.000 kompanija donosilo Srbiji, prema njegovoj oceni, bili bi od velikog značaja za budžet države.

„Treba uraditi još mnogo stvari u tom suštinskom reformskom procesu“, rekao je premijer, podsetio na reči šefa EBRD da mi radimo na približavanju punoj tržišnoj ekonomiji i zaključio da ćemo kada te procese završimo biti bolja i uspešnija zemlja.

Čakrabarti: Srbija sve značajniji partner, dovešćemo investitore

Izvor : Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti kaže da je Srbija među 35 partnera EBRD i da postaje njen sve značajniji partner i najavio da će ta banka podržati reforme i dovesti još investitora iz Zapadne Evrope u Srbiju.

On je podsetio da je EBRD prošle godine podržala investicije u Srbiji kreditima vrednim oko 450 miliona evra i izrazio uverenje da će ta suma u ovoj godini biti veća.

Uz podsećanje da je ovo njegova treća zvanična poseta Beogradu od kako je na čelu EBRD, Čakrabarti je rekao da će Memorandum o razumevanju ojačati investicionu klimu u Srbiji, podržati kako domaće tako i strane investitore, ojacati privatni sektor, unaprediti upravljački menadžment i dovesti do održivog rasta.

Jedan od ciljeva Memoranduma je da se ojačaju kapaciteti i efikasnost pravosuđa koji se odnose na rešavanje sporova u privredi, kazao je predsednik EBRD-a.

Zajednička inicijativa koju sa sobom nosi Memorandum o razumevanju, za krajnji cilj ima jačanje celokupne privrede Srbije, poručio je čakrabarti.

Ceremoniji su prisustvovali ministri privrede Željko Sertić, fiinansija Dušan Vujović, energetike i rudarstva Aleksandar Antić, saobraćaja, građevine i infrastrukture Zorana Mihajlović, guverner NBS Jorgovanka Tabaković, ministar pravde Nikola Selaković.

Izvor : Tanjug/Zoran Žestić

Na ceremoniji poptisivanja, u delegaciji EBRD bili su i direktor EBRD za Zapadni Balkan Holger Muent, direktor te banke za Srbiju Daniel Berg, kao i glavni politički savetnik EBRD Oleg Levitin.

Od početka poslovanje u Srbiji, EBRD je investirala više od 3,9 milijardi evra u više od 188 projekata i to u finansijski sektor, industriju, trgovinu, agrobiznis, energetiku i infrastrukturu.