Vučić: Smejali su se Ikarbus Mercedesu, a vidite ih danas

Biznis 24. sep 201513:21 > 13:26
Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Kompanija Ikarbus isporučila je GSP-u Beograd prvih 10 autobusa urađenih u kooperaciji sa nemačkim Mercedesom.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon primopredaje novih autobusa ispred Skupštine grada, da je to prvih 10 autobusa koje je Ikarbus napravio u kooperaciji sa Mercedesom, te da će do kraja ove godine GSP-u Beograd biti isporučeno još 20, a sledeće godine 80.

„To su oni autobusi za koje su se mnogi smejali i pitali me gde su, govorili da ih nema i da se nikada neće pojaviti. Evo danas ih vidite“, rekao je Vučić.

On je naveo da je Ikarbus bila uništena firma, koja je od 1.300 radnika svedena na 200 zaposlenih, ali da se sada situacija u toj fabrici popravlja.

Tanjug/Tanja Valič

Kako je rekao, trenutno u fabrici radi 300, a biće zaposleno još 30 radnika, dok su ove godine prihodi bili 18 miliona evra, a prošle 1,5 miliona evra, što govori da su prihodi uvećani 15 puta. „To je pokazatelj da možemo da napredujemo u mnogim oblastima“, ocenio je Vučić, ističući da postoji izvanredna saradnja između Srbije i Nemačke i da veruje u još uspeha.

„Kada budu videli te autobuse u Beogradu, Novom Sadu i mnogim gradovima Srbije, moći ćemo da ih prodajemo i na drugim mestima u svetu“, očekuje premijer. .

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da je veoma zadovoljan što će se autobusi koji su proizvedeni u kooperaciji Srbije sa Nemačkom naći na ulicama Beograda, i ocenio da su autobusi veoma moderni i odlično dizajnirani.

Mali obećava kvalitetniji gradski prevoz

Tanjug/Tanja Valič

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je ovim ispunjeno obećanje grada da će se do kraja septembra na beogradskim ulicama naći novi autobusi, dodajući da će do kraja oktobra biti isporučeno još 20 autobusa. Navodeći da novi autobusi imaju klimu, besplatan internet, Mali je rekao da je to novi kvalitet prevoza koji gradske vlasti žele.

Gradonačelnik je podsetio da će 1. oktobra stupiti na snagu novi tarifni sistem, koji podrazumeva jeftinije karte za građane u prigradskim naseljima, od skoro 40 odsto.

On je dodao i da će od 1. januara stupiti na snagu nova mreža linija, navodeći da je to sistemski pristup velikog problema u javnom prevozu koji je aktuelna vlast nasledila.

“Siguran sam da će građani vrlo brzo videti promenu u kvalitetu rada gradskog prevoza“, zaključio je Mali.