Gasprom bi mogao da bankrotira zbog Severnog toka 2

Biznis 23. sep 201511:48 > 16:15
Podeli:
Izvor: Tanjug, AP / Alexander Zemlianićenko

Ruski Gasprom bi zbog finansiranja izgradnje gasovoda Severni tok 2 mogao da zapadne u finansijske probleme koji bi ga mogli dovesti do bankrota, prenosi ruski list Gazeta ocene analitičara.

„Fitch Ratings“ ocenjuje da bi Gasprom u slučaju direktnog finansiranja tog projekta mogao znatno povećati svoju zaduženost. Fič smatra i da će prikupljanje novca za Severni tok 2 biti puno teže nego za Severni tok, jer sankcije zapada prema Rusiji uvelike kompliciraju potragu za novcem čak i kompanijama koje nisu direktno pod režimom sankcija.

Dodaje i kako se projekt razvija u uslovima slabe potražnje za gasom u Evropi i pada njegove cene. Gaspromova je prodaja na evropskim tržištima u prvom polugodištu pala u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje za sedam posto, na 80 milijardi kubika, a u isto vreme je cena gasa u Evropi pala za 26 posto, podseća Fič.

Ta agencija očekuje i dalji pad cene za 15 posto u odnosu na sadašnji nivo, bez obzira na predviđanja prema kojima će obim prodaje Gazproma u Evropu ostati stabilan.

Sve to zajedno, uz istovremenu gradnju gasovoda Sibirska snaga namenjenog izvozu ruskog gasa u Kinu, može Gasprom dovesti do bankrota, smatra čelnik East European Gas Analysisa Mihail Korčemkin.

Gazeta napominje da problemi Severnog toka 2 nisu samo finansijski nego i politički jer su protiv njega snažno istupile Slovačka i Ukrajina, strahujući od gubitka tranzitnih prihoda.

Projekt Severni tok 2 predviđa polaganje plinovoda, kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje, dnom Baltika do nemačke obale.

Čelnik Gasproma Aleksej Miller ranije je izjavio da će cena polaganja dveu novih cevi Severnog toka dostići 9,9 milijardi dolara.