EU: Severni tok po propisima, Južni tok – nije bio

Biznis 11. sep. 201515:07 > 15:15
Podeli:
Izvor: N1

Izgradnja dodatne trase gasovoda Severni tok, kojim će u Nemačku i dalje u Evropu biti godišnje dostavljano još 55 milijardi kubnih metara ruskog gasa, u skladu je sa propisima EU, a sporazumi o izgradnji gasovoda Južni tok nisu bili u skladu s odredbama EU i Rusija nije htela da ih usaglasi i odustala je od tog projekta.

To je izjavila Ana Kaisa Itkonen, portparolka evropskog komesara za energetiku Arijasa Kanjetea, na pitanje kako Evropska komisija gleda na oštre kritike poljskih, slovačkih i ukrajinskih zvaničnika i tvrdnje da interesima EU šteti nedavni sporazum ruskog Gazproma i nekoliko najmoćnijih zapadnoevropskih kompanija o izgradnji nove, uporedne trase Severnog toka.

Ana Kaisa Itkonen je navela da Komisija u Briselu ne želi da se osvrće na zamerke visokih zvaničnika pojedinih zemalja. Ona je ukazala je na izjavu potpredsednika EK Maroša Šefćovića, zaduženog za energetsku uniju EU, da je sporazum o dodatnom Severnom toku sasvim nedavno potpisan i da će konačan stav biti zauzet pošto se, takođe podrobno, sagleda kako se taj projekat uklapa u strategiju energetske unije.

Ključni ciljevi energetske unije su obezbeđivanje novih izvora i puteva dotoka energije u EU i sveukupna energetska bezbednost Unije, dodala je Šefćovićeva predstavnika za štampu.

Na pitanje novinara zašto je Evropska komisija odmah reagovala na pripreme za izgradnju gasovodova Južni tok kojim je ruski gas trebalo da se doprema preko Bugarske i Srbije u srednju Evropu, dok joj sad treba vremena da iznese ocenu o Severnom toku, Ana Kaisa Itkonen je uzvratila da je „Južni tok svojevremeno pokrenula Rusija i potom i odustala od njega“.

Takođe, kako je objasnila, „Rusija nije prihvatila da primeni bitne propise EU, a posebno treći energetski paket i odredbe o konkurenciji, a Rusija je, štaviše, s tim u vezi protiv EU pokrenula postupak kod Svetske trgovinske organizacije“.

„Projekat Severni tok tri i četiri je pokrenut u skladu sa zakonima EU, a Evropska komisija će svojim nadzorom obezbediti da se sagleda da li će i izgradnja tog gasovoda u potpunosti biti saglasna trećem energetskom paketu EU i pravilima o konkurenciji za javne nabavke“, dodala je Ana Kaisa Itkonen.

Portparolka evropskog komesara za energetiku je dodala da „Evropska komisija potpuno isto primenjuje pravila kako prema Severnom toku, tako i prema Južnom toku, a to u oba slučaja znači da je bitno potpuno poštovanje zakona EU“.

Duda oštro kritikuje nove dve trase

Poljski predsednik Andžej Duda je oštro kritikovao izgradnju nove dve trase gasovoda Severni tok koji iz Rusije, ispod Baltičkog mora, doprema gas u Nemačku, a slovački premijer Robert Fico je rekao da je posao sklopljen između velikih zapadnoevropskih kompanije i Gazproma “izdaja” koja će za više milijardi evra umanjiti prihode Slovačke i Ukrajine preko kojih je dosad išao najveći deo isporuka ruskog gasa u Evropu.

Taj projekat je osudio i Vašington, a ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je da je to „antiukrajinski i anti-evropski poduhvat“ koji zaobilazi Ukrajinu, „ugrožava bezbednost i stabilnost isporuka gasa jugoistočcnoj Evropi i preuzima monopol nad dostavom gasa Evropskoj uniji“.