Vučić poziva češke privrednike: Srbija sigurna za ulaganje

Biznis 02. sep 201511:08 > 13:38
Izvor: Tanjug/Jaroslav Pap

Premijer Aleksandar Vučić pozvao je češke privrednike da ulažu u Srbiju, istakavši siguran ambijent za investiranje i stabilna inflaciona očekivanja ulaganja u našu zemlju.

Obraćajući se učesnicima okruglog stola u Novom Sadu, na kojem učestvuju privrednici iz Češke i Srbije on je rekao da su češki privrednici dobrodošli u Srbiju, isto tako kako su srpski u Češku.

Podsetivši da je obim trgovinske razmene dve zemlje 613,5 miliona evra, premijer je rekao da se nada da će za dalju saradnju biti obezbeđana značajnija investiciona saradnja.

„Jedan Mitas nije dovoljan i nama je potrebna mnogo veća i šira saradnja“, poručio je Vučić.

Privrednicima je izneo podatke o političkom i ekonomskom napretku Srbije i naveo da je MMF juče promenio svoju prognozu privrednog rasta sa -0,5 na +0,5 odsto, dok „mi u Srbiji očekujemo da će ići na +1 do 1,2“.

Posebno je istakao da je Vlada Srbije fiskalnom konsolidacijom uspela da spusti fiskalni deficit na nivo ispod Mastrihta, po čemu je Srbija, kako kaže, sada među prvih deset zemalja u Evropi.

„Imate potpunu sigurnost za razliku od drugih zemalja gde berze i njihove valute padaju dan za danom“, poručio je Vučić češkim privrednicima istakavši da se nadležni u Srbiji u tom smislu ponašaju veoma odgovorno, posvećeno i ozbiljno.

„Beležimo veliki rast industrijske proizvodnje. Ukupan industrijski rast bio je u prvih šest meseci 6,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Nažalost imali smo sušu, i ukupni privredni rast bi bio veći da toga nije bilo“, naveo je Vučić, koji je sa češkim premijerom Bohuslavom Sobotkom otvorio okrugli sto na kojem učestvuje 40 privrednika iz dve zemlje.

Njima su se obratili predsednici privrednih komora Češke i Srbije Vladimir Dlouhu i Marko Čadež, koji je ukazao na veliki intenzitet u privrednim odnosima dve zemlje.

Ugovori sa više čeških firmi do kraja godine

Vučić je najavio da će česka firma „Mitas“ u svoju fabriku u Rumi uložiti 18 miliona evra i zaposliti još 200 do 250 ljudi. On je rekao i da do kraja godine očekuje još novih ugovora s češkim firmama, najavljujući ulaganja u obnovljive energije i hemijsku industriju vredna 10 do 12 miliona evra.

Srbija, međutim, dodao je, mora prethodno da obavi tehnički posao. Vučić je ponovio da je naša obaveza da slobodni trgovinski režim koji imamo sa EU, Rusijom, zemljama CEFTA, Turskom, Belorusijom i Kazahstanom, obezbedimo i sa centralnom Afrikom, jer bi onda proizvodnja „Mitasa“ mogla da bude još veća, pošto dobar deo svojih proizvoda ta kompanija izvozi upravo na sever Afrike.

„Razgovarali smo i o ulaganju u energetiku, o modernizaciji rudnika Soko, izgradnji novog rudnika Ćirikovac, termoelektrani Štavalj. Mislim da ćemo probleme koji postoje u vezi s načinom finansiranja, a zahvaljujući rezultatima u stabilizaciji javnih finansija, moći najvećim delom da rešimo finansiranjem iz budžeta“, naveo je Vučić.

Premijer Sobotka uveren je da odnosi dve zemlje, posebno u privredi, imaju neiskorišćeni potencijal, zbog čega je, kako je rekao, i doveo 30-tak predstavnika čeških firmi, „kako bismo zajedno pružili podršku razvoju naših odnosa i poboljšali ekonomsku saradnju“.

„Možemo da ponudimo naše znanje i investicije za različite oblasti od infrastruktura, železnice, pa sve do modernizacije u okviru energetike, rudnika i obnovljivih izvora energije“, objasnio je Sobotka i dodao da je uobličavaju već neki konkretni planovi o saradnji.

Vučić ponosan na ocenu MMF-a

Vučić je rekao i da je ponosan na saopštenje MMF-a o Srbiji, te da ga doživljava kao svoj „diplomski ispit, s najboljom vešću za Srbiju“. „Za mene je moj diplomski ispit bio jučerašnji stav MMF-a. Nosim sa sobom kao neku vrstu diplomskog rada saopštenje MMF-a na srpskom i engleskom, sa najboljom vešću za jednu zemlju“, rekao je u Novom Sadu i izvadio dokument MMF iz svog sakoa.

Iz tog je saopštenja pročitao da je MMF konstatovao da su ostvareni dobri rezultati, da Srbija ponovo beleži stopu rasta, da je zaposlenost u porastu, nezaposlenost u padu, raste poverenje u Srbiju, deo u kojem govore o izvanrednim fiskalnim perfomansama, stabilnim inflacionim očekivanjima, napretku u sprovođenju strukturnih reformi…

„Neki su iz toga uspeli da izvuku negativne vesti i komentare“, primetuo je i dodao da su se on i vlada borili u proteklih više od godinu dana da se preokrene situacija, da su u tome uspeli, te da danas svi znaju da je Srbija na stabilnom putu napretka, političkom i ekonomskom.

Podsetivši da u predizbornoj kampanji građanima nije obećavao med i mleko, kule i gradove, već je nudio znoj i rad, Vučić je zaključio: „Od ekspozea u skupštini napravili smo dobre i velike rezultate“.

Govoreći o povećanju plata i penzija u javnom sektoru, Vučić je rekao da će tom merom biti obuhvaćeno oko 2,2 miliona ljudi, a od toga će najmanje 1,1 miliona ljudi imati više plate i penzije nego što su ih imali, dok će nekima deo onoga što im je uzeto biti vraćeno.

„Ovoga puta oni će osetiti stvarno poboljšanje, jer nismo imali inflaciju“, rekao je Vučić i dodao da ovoga puta na to neće biti trošeno ono što nije zarađeno, niti nešto što privatni sektor nije zaradio.

Najavio je da će u novembru hemijski kompleks MSK u Kikindi početi proizvodnju posle pet godina, nakon konzervacije fabrike, te da će oko 500 zaposlenih imati posao.

Rekao je da Vlada radi sa partnerima iz Mađarske, Turske i Azerbejdžana na problemu Azotare i Petrohemije, te da treba da se reši oko 100 miliona duga i pronađu investitori u nove pogone.