Autoput Niš – Priština – Drač prioritet za Srbiju

Biznis 27. avg. 201510:27 > 10:53
Podeli:
Izvor: FoNet/Vlada Srbije

Sastanak o izgradnji auto-puta Niš-Priština-Drač održan je danas uoči početka Samita o zapadnom Balkanu u Beču.

Sastanku su prisustvovali premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama, kosovski premijer Isa Mustafa, ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc, predsednik Evropske investicione banke (EIB) Vernr Hojer i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti.

Vučić i Rama u više navrata su potencirali značaj izgradnje auto-puta od prošlogodišnjeg Berlinskog samita za koji su istakli da je važan infrastrukturni projekat za region s ciljem povezivanja dva naroda.

Srpski premijer je proteklih meseci isticao da će naša zemlja, čak i ako Evropska unija finansijski ne bude podržala taj projekat, iz sopstvenih sredstava završiti sopstvenu deonicu auto-puta.

Izgradnja auto-puta Niš-Priština-Drač je jedini za koji je održan zaseban sastanak u okviru Samita o zapadnom Balkanu.

U Beču se danas održava Samit o zapadnom Balkanu, koji će okupiti lidere regiona i EU, sa ciljem da se podstakne evropski put regiona, ali i da se, zbog trenutne situacije, pokuša pronaći rešenje problema sa izbeglicama.

Današnji dan počeće konferencijom za novinare šefova diplomatija i evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, koji će izvestiti o ciljevima Samita.

Kako je najavljeno samit bi u 11 sati trebalo da otvori austrijski kancelar Verner Fajman, a o rezultatima, po završetku, javnost će informisati on, nemačka kancelarka Angela Merkel, visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini i, u ime regiona, srpski premijer Aleksandar Vučić.

Izgradnja deonica Niš-Merdare pre kraja 2016. godine

Vučić je istakao da je za Srbiju jedan od najvažnijih projekata izgradnja autoputa Niš – Priština – Drač i izrazio očekivanje da pre kraja 2016. mogu da počnu građ‎evinski radovi na deonici puta Niš – Merošina – Prokuplje – Kuršumlija – Merdare, u dužini od 77 kilometara.

Kako je saopšteno iz srpske vlade, Vučić je to rekao u susretu sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumom Čakrabartijem, sa kojim je razgovarao o projektima koje će Srbija predstaviti na današnjem Samitu Zapadnog Balkana.

Čakrabarti je naglasio da će ‎EBRD učiniti sve kako bi ubrzao realizaciju tog izuzetno značajnog projekta za ceo region.

Predsednik EBRD je istakao da on lično često Srbiju navodi kao primer uspešnih fiskalnih reformi i iskoristio priliku da pozove premijera Vučića da prisustvuje velikom Investicionom samitu u Londonu, u februaru sledeće godine, navodi se u saopštenju.

Vučić je, dodaje se, od EBRD zatražio savete i pomoć u privlačenju stranih investicija, podršku projektima Svetske banke u privatizaciji preduzeća, naročito onih u restrukturiranju, kao i njihovo iskustvo u razvijanju preduzetničkog duha, čiji nedostatak je, po njegovom mišljenju, najveća smetnja brzom ekonomskom napretku Srbije.