MMF u Srbiji – čeka se "zeleno svetlo" za plate i penzije

Biznis 20. avg. 201518:22 > 20:04
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Misija Međunarodnog monetarnog fonda stigla je u Beograd na pregovore o drugoj reviziji stend baj aranžmana sa Srbijom, vrednog 1,2 milijarde evra. Predstavnici MMF-a u Srbiji će boraviti do 1. septembra.

Podsetimo, uslovi koje je postavlila svetska finansijska organizacija su fiskalna konsolidacija, jasan plan reorganizacije velikih javnih preduzeća, kao i privođenje kraju privatizacije. Uslov je i reforma državne uprave.

Predstavnici Vlade Srbije, Narodne banke Srbije i MMF-a sešće za sto u pokušaju da se dogovore oko narednog arnžamana. Glavne teme su stanje javnih finansija i mogućnost neznatnog povećanja penzija i plata u javnom sektoru, koje su smanjene krajem prošle godine. A razgovori ne bi trebalo da budu teški.

Većina ekonomista slaže se da je vlada preduzela neophodne mere za smanjenje budžetskog deficita na održiv nivo. Premijer obećava da će do kraja godine on iznositi 2,5 odsto. Srbija se obavezala da će smanjiti broj zaposlenih u dražvnoj upravi, za šta je usvojena strategija koja predviđa 9.000 radnika manje do kraja godine

Vlada je usvojila i strategiju za rešavanje problema nenaplativih kredita koji opterećuju bankarski sektor i kreditiranje privrede i građana, a koji iznosi čak 22,5 odsto.

Izvor : N1

Najveći izazvov biće preduzeća u restrukturiranju, odnosno završertak procesa privatizacije, koji traje više od decenije, iako je pokazao incijalno razumevanje da se pojedinim preduzećima produži stečaj za godinu dana, MMF će analizirati sprovođenje dogovora o reorganizaciji javnih preduzeća, među kojima su najznačajniji EPS, Srbijagas i Železnice Srbije.

U Narodnoj banci su optimisti i smatraju da Misiju MMF-a dočekuju sa dobrim rezultatima. Domaći ekonomisti ne negiraju uspehe, ali ne veruju da će MMF poverovati da je „našminkano smanjenje deficita“ održivo na duži rok.

„MMF će pohvaliti napore vlade da smanji deficit, ali će im verovatno predočiti da se deficit ne može smanjivati tako što to radite na pogrešan način, uemsto da zadužite Srbiju, zadužite elektroprivredu, umesto da prihodujete od PDV-a, vi uzmet profite javnih preduzeća godinu ili dve unapred. Umesto da smanjite rashode na partijske paravojske, vi se odlučite da to rešite tako što nećete plaćati dobavljace“, smatra ekonomista Aleksandar Stevanović.

Podsetimo, MMF je krajem juna bez diskusije odobrio prvu reviziju trogodišnjeg aranžmana sa Srbijom. Kako je tada konstatovano, bili su ispunjeni svi ciljevi utvrđeni programom za kraj marta 2015. i sprovedene planirane strukturne reforme.

Više informacija u prilogu Nikole Radišića:

Nekadašnji predstavnik Srbije u MMF-u Srboljub Antić kaže da će Srbija relativno lako dobiti pozitivnu ocenu MMF-a ovog puta, ali da, ipak, neki rezultati nisu idealni.

Pogledajte gostovanje Srboljuba Antića u Dnevniku N1: