Merkel skeptična da će Grčka uspeti

Biznis 16. avg 201512:56 > 18:45
Podeli:
Izvor: REUTERS/Axel Schmidt

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u nedelju da nije sigurno da će poslednji sporazum sa Grčkom o trećem paketu finansije pomoći biti uspešan, ali je istakla da se nada da bi ta država mogla da prebrodi ekonomsku krizu ukoliko se bude držala onoga što je dogovoreno sa kreditorima.

Merkel je za nemačku televiziju ZDF ponovila da Atina ne može da očekuje nikakav otpis dugova, uprkos tome što Međunarodni monetarni fond i dalje navodi da je to uslov njegovog daljeg angažovanja u saniranju krize u Grčkoj.

„Moguće je razgovarati o produženju roka otplate i o smanjenju kamata, ali je otpis dugova isključen“, rekla je Merkel, prenosi AP.

Šojble: Evropa pažljivo prati tempo reformi

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble pozdravio je danas promene u tonu u pregovorima sa Grčkom, ali je upozorio da će Evropa „pažljivo pratiti“ tempo reformi u Atini.

Uoči važnog glasanja u nemačkom parlamentu o odobravanju trećeg paketa za spasavanje „u dugu zaglibljenog, partnera evrozone“ – Grčke, Šojble izasao sa optimističnom i pomirljivom izjavom.

„Posle istinski napornih pregovora, oni sada u Grčkoj razumeju da zemlja ne može realno dobiti (pomoć) bez dalekosežnih reformi“, rekao je Šojble za list Sontag. 

Šojble koji se čvrsto držao tokom teških pregovora sa Atinom, nazvao je sporazum ministara finansija evrozone, postignut u petak u Briselu, „odgovornim“ i „u skladu sa preuzetim obavezama na samitu evra u julu“, prenela je agencija AFP. 

Nemački ministar je naveo da će zemlje evrozone sada pažljivo pratiti kako bi se osiguralo da se dogovor „reforme za uzvrat pomoć“ sprovodi „tačku po tračku“ (u potpunosti) od strane Atine.

„Uveren sam u činjenicu da ćemo danas imati rezultat. Ako danas ne postignemo dogovor, onda ćemo morati da odobrimo kredit za premošćavanje“, izjavio je Šojble pre dva dana, uoči tog sastanka u Briselu u petak.

Sredstva iz potencijalnog kredita za premošćavanje, Atina bi trebalo da potroši na pokrivanje rate duga prema Evropskoj centralnoj banci koja 20. avgusta dospeva na naplatu. Šojble je, takođe, naglasio da je neophodno učešće Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u novom paketu pomoći, jer u suprotnom zvanični Berlin neće podržati plan. 

Nemačka kancelarka Angela Merkel će tražiti od „skeptičnih“ nemačkih parlamentaraca da podrže 86 milijardi evra vrednog paketa pomoći za spasavanje Grčke u sredu, uprkos neizvesnosti oko toga da li će MMF se uključiti u isti paket pomoći Atini.