Vučić: Podržavam saradnju privrednih komora u regionu

Biznis 13. avg. 201514:22 > 18:13
Podeli:
Izvor: Tanjug/Oksana Toskić

Ekonomska saradnja je ključ stabilnosti regiona i samo zajedničkim radom može se očuvati politička stabilnost, postići socijalni mir i ekonomski napredak, čime bi se ubrzalo pridruživanje EU, izjavio je premijer Aleksandar Vučić.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Vučić je na sastanku sa predsednicima privrednih komora Srbije i Kosova Markom Čadežom i Safetom Grdžalijom podržao predloge zajedničkih aktivnosti komora u regionu, koje će biti predstavljene 27. avgusta na Samitu Zapadnog Balkana u Beču.

„Tako konkretan način saradnje promeniće sliku celog regiona i ukazati na to da možemo da sarađujemo i jačamo dijalog i partnerstvo“, rekao je Vučić.

Tokom susreta sa čelnicima privrednih komora, premijer Srbije je naglasio značaj ulaganja u modernizaciju infrastrukture, posebno u izgradnju autoputa, obnovu železnice i uspostavljanje vazdušnog saobraćaja.

Čadež i Grdžaliju: Postoji spremnost za saradnju

Predsednici privrednih komora Srbije i Kosova, Marko Čadež i Safet Grdžaliju poručili su da u ekonomijama obe strane postoji spremnost za saradnju, te da obe komore krče put za dalji razvoj biznisa u regionu.

Delegacija Privredne komore Kosova, koju predvodi Grdžaliju, počela je dvodnevnu posetu Privrednoj komori Srbije (PKS), u okviru koje će, osim međukomorskih susreta, razgovarati i sa nekim od najznačajnijih srpskih kompanija o operativnim modelima poslovne saradnje.

U centru razgovora je realizacija konkretnih projekata i povezivanje kompanija koje okupljaju dve komore.

Poseta Beogradu pokazuje, piše u saopštenju PKS, da postoji volja i spremnost da se sarađuje i razgovara o budućnosti, zajedničkim ekonomskim interesima i članstvu u EU, što je glavni cilj obe privrede.

„Tamo gde ekonomija caruje ne oseća se miris baruta. Niko od nas ne traži da zaboravimo događaje iz prošlosti, ali rešenje problema treba tražiti u uspostavljanju partnerskih privrednih odnosa između Beograda i Prištine. Time ćemo i sebi i Evropi pokazati da smo sposobni da vidimo svoje interese, prevaziđemo gorku prošlost i kroz saradnju napredujemo“, istaknuto je na sastanku, a prenosi PKS.

Čadež i Grdžaliju naglasili su da u ekonomijama dve strane postoje volja i spremnost da se sarađuje i razgovara, i da dve privredne komore otvoraju vrata i krče put za razvoj i saradnju biznisa u regionu.

„Poseta naše delegacije, u kojoj se nalaze ekonomski zvaničnici, zatim razgovori sa kolegama u Srbiji, kao i prijem naše delegacije kod premijera Aleksandra Vučića i ministra privrede Željka Sertića, svedoče da među našim privredama nastupa novo vreme, u kojem neće dominirati samo politika već i ekonomija.

Umesto nesuglasica, moramo da identifikujemo zajedničke interese naših građana i da produbljujemo ekonomsku saradnju“, rekao je Grdžaliju.

Glavni cilj je, kako je rečeno, da privrednici i kompanije unaprede saradnju i poslovanje na tržišnim principima i time daju doprinos normalizaciji odnosa.