Ljajić: Otvaranje ponuda za Telekom sredinom novembra

Biznis 13. avg 201513:21 > 13:31
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Stanković

Otvaranje obavezujućih ponuda za privatizaciju Telekoma će biti sredinom novembra sa ciljem da se ceo proces okonča do kraja godine ako se dobije odgovarajuća ponuda, ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

„Osam ponuđača koliko je privatizacioni savetnik Lazard predložio komisiji da ispunjavaju uslove za privatizaciju Telekoma nije konačan broj, rekao je Ljajić niovinarima u Beogradu.

„Moći će da im se pridruži svako ko zatraži od komisije i pokaže int

 eresovanje da uđe u proces privatizacije Telekoma“, rekao je Ljajić.

On je rekao da je na sastanku Vladine komisije za privatizaciju Telekoma dogovoreno da se naglasi visina investicije u naredene tri godine za potencijalnog kupca i precizirao da celokupna dokumenatacija podrazumeva i investicioni i socijalni program.

Ministar je rekao da vlada nastavlja razgovore sa sindikatima oko postizanja dogovora vezanog za socijalni program.

Upitan da li je moguće da se ispuni zahtev sindikata koji traže 950 evra po godini staža, on je istakao da se sindikati pozivaju na dogovor iz 2011. godine.

„Okolnosti su se promenile, mi smo spremni da razgovaramo. Treba nam socijalni program koji će podržati obe pregovaračke strane i vlada i sindikati“, kazao je Ljajić.

Upitan da li je vlada skolonija investicionim fondovima ili kompanijama on je istakao da je Vlada skolonija uvek onome ko da najbolju ponudu, odnosno ponudi najveći iznos.

„Telekom se neće prodavati po svaku cenu ukoliko ne dobijemo zadovoljavajuću cenu“, rekao je on.

O suši i ceni poljoprivrednih proizvoda

Ministar Ljajić da će država preduzeti odgovarajuće mere ako dođe do ozbiljnijeg narušavanja stanja na tržištu usled suše, ali da se još ne može reći da će suša uticati na cenu poljoprivrednih proizvoda.

„Još je rano za bilo kakve prognoze da li će suša uticati na cene poljoprivrednih proizvoda“, rekao je Ljajić novinarima u Domu omladine.

„Videćemo kakva će biti godina u smislu prinosa. Neke kulture jesu stradale, pre svega kukuruz i tu će biti značajno manji prinos nego prethodnih godina“, istakao je on.

On je rekao da „na svu sreću, pšenica neće zabeležiti pad“ i da je prema ocenama mnogih, zrno pšenice kvalitetno.

On je dodao i da je Ministarstvo poljoprivrede u kontaktu sa udruženjima poljoprivrednika i istakao da će država preduzeti odgovarajuće mere ako dođe do ozbiljnijeg narušavanja stanja na tržištu.