Ćulibrk o prodaji Telekoma: Zašto se pravi uži izbor ponuda?

Biznis 13. avg 201509:52 > 09:57
Podeli:
Izvor: N1 info

Ne vidim zašto Vlada Srbije pravi uži izbor zainteresovanih za kupovinu Telekoma od ukupno osam pristiglih neobavezujućih ponuda, kaže urednik NIN-a Milan Ćulibrk ističući da bi trebalo raspisati međunarodni tender i prikupiti obavezujuće ponude.

Komentarišići najave da će odluka o užem izboru kompanija koje su zainteresovane za kupovinu Telekoma biti doneta do ponedeljka, Ćulibrk je, gostujući na N1 televiziji rekao da treba sakupiti što više zaintersovanih i što više ponuda jer što je više igrača u igri, veće su šanse da se postigne dobra cena.

Kako navodi, ne bi ga iznenadilo da Telekom bude prodat jer je to interesantna kompanija na tržištu samim tim i zbog činjenice da pravi profit iako je država vlasnik. “Ako država kao vlasnik pravi profit privatnik će sigurno”.

Prikupljanje neobavezujućih ponuda je zapravo testiranje tržista. “Da je stigla jedna ili dve ponude možda bi Vlada odustala od prodaje i išla na naredni korak – raspisivanje tendera i skupljanje obavezujućih ponuda”.

Ćulibrk ističe i da činjenica da se prijavilo nekoliko investicionih fondova govori da država nije dobro poslovala sa Telekomom jer je njihov cilj da kupe kompaniju, preporode je, naprave profit a onda prodaju i na toj razlici zarade. “Naša država nije najbolje poslovala ali bi bilo iluzorno da Telekom pravi gubitak, to ne postoji nigde u svetu”.

Urednik NIN-a navodi i da ova kompanija ne bi smela da bude prodata po svaku cenu i dodaje da država ove godine ne stoji tako loše sa javnim finansijama kao prethodnih godina. “Imamo manji deficit i nema potrebe da žuri sa prodajom. Takva kompanija ne bi smela da bude prodata bud zašto”.

On naglašava i da stalno podsećanje premijera da neće biti prodat po nižoj ceni od 1,4 milijarde zapravo znači da je minimalna cena za 100 odsto vlasništva 2,8 milijarde evra jer je cena od 1,4 milijarde bila za 51 odsto vlasništva.

Ćulibrk takođe ističe i da privatizacioni savetnik još nije izašao sa jasnom preporukom – da li da se ide sa prodajom 51, 70 ili 100 odsto kompanije.

Ako Telekom bude prodat novac treba uložiti u otplatu dela dugova sa najvećim kamatama i završetak infrastrukturnih projekata, navodi Ćulibrk i dodaje da se, u slučaju da ne bude prodat, mora uraditi nešto slično kao sa Železarom Smederevo tj. raspisivanje tendera za profesionalni menadžment jer će u suprotnom Telekom brzo gubiti trku sa konkurencijom zbog velikog broja zaposlenih, sponzorskih ugovora ali i finansiranja političkih stranaka.

Komentarišući najave premijera Aleksandra Vučića da će penzije biti povećane za jedan ili dva odsto do kraja godine, on kaže da veruje da će tako biti jer “premijer ne želi da pogazi sopstvenu reč” ali da ipak smatra da je trebalo da se sačeka.

On ističe i da će Srbija ovu godinu završiti sa nižim BDP-om nego 2012. BiH će imati rast od pet odsto, Albanija od sedam a mi od 0,8 odsto, naglašava Ćulibrk.