Država poručuje da neće biti gasne krize

Biznis 31. okt 201419:31 > 19:43
Podeli:
Izvor: N1

Ministar energetike Aleksandar Antić potvrdio da Srbiji stižu smanjene isporuke gasa iz Rusije. Premijer Vučić tvrdi da gasne krize neće biti.

Srbija dobija manje gasa delom i zbog duga ruskim dobavljačima, potvrdio je ministar energetike Aleksandar Antić. I on, kao i premijer Aleksandar Vučić, uveravaju da gasne krize neće biti, odnosno da će tog energenta u Srbiji biti dovoljno.

Poruke da se građani ne brinu stižu sa najvišeg nivoa – od premijera Vučića – ali izvesno je i da spekulacije oko nesuglasica sa ruskom stranom oko duga Srbije za gas nisu bez osnova.

Izvor : N1

“Svake eventualne nesuglasice oko načina ili vremenskih rokova za isplatu naših dugova, mi ćemo sa našim ruskim partnerima umeti da prevazižemo i da pronađemo najbolje rešenje u interesu građana Srbije”, uverava prvi čovek srpske Vlade.

Ministar energetike Aleksandar Antić potvrdio je da su poslednjih sedam dana smanjene isporuke gasa za 28 odsto. Antić je rekao da su isporuke manje jer je Gasprom Eksport smanjio isporuke gasa i svim ostalim zemljama na ukrajinskoj trasi tranzita gasa, ali i zbog dugova koje Srbija ima od 224 miliona dolara.

Izvor : N1

On kaže da će do kraja godine Srbijagas platiti 100 miliona dolara duga, i to iz kredita, dok će se o ostatku plaćanja duga pregovarati sa ruskim partnerima.

PROČITAJTE JOŠ:

“Očekujem da ćemo u toku iduće nedelje imati sastanak u Moskvi gde ćemo takav neki protokol dogovoriti i verujem takav protokol i potpisati”, očekuje ministar Antić.

Srbijagas inače, kako tvrde u vlasti, potražuje između pola milijarde i milijardu evra, a najviše duguju preduzeća u restrukturiranju, toplane i Petrohemija

Urednica Balkan magazina i stručnjak za energetska pitanja, Jelica Putniković, smatra da država mora da prestane da oprašta dugove.

Izvor : N1

“Izlaz iz ove situacije je da država konačno prestane da oprašta dugove gradskim toplanama, firmama koje već dve decenije ne plaćaju kako treba ne samo gas nego i električnu energiju i sirovine i jednostavno žive na račun svih nas”, podseća ona.

Srbija, osim gasa iz uvoza deo potreba pokriva i domaćom proizvodnjom, a rezerve gasa postoje u podzemnom skladištu Banatski dvor. Ipak, najbolji saveznik protiv gasne krize, mogla bi da bude blaga zima.