Svaki treći trgovac ne mora da izdaje fiskalni račun

Biznis 11. avg. 201521:52 > 21:57
Podeli:
Izvor: N1

Fiskalne račune izdaje četiri od 10 privrednih subjekata u Srbiji, odnosno 38,7 odsto firmi i radnji, a gotovo polovina njih nikada ne šalje izveštaj o transakcijama najvišem poreskom organ

To praktično znači da država nema uvid u to koja roba i u kojim količinama se prometuje jer ne postoje informacije o svim transakcijama. Postojeći sistem fiskalnih kasa uveden je pre više od 10 godina, te je tehnologija koja se trenutno koristi zastarela.

U Nacionalnoj alijansi za lokalni i ekonomski razvoj kažu da bi spisak onih koji su obavezni da izdaju fiskalne račune trebalo da bude duži, kao i da bi umnogome situaciju popravilo uvođenje onlajn fiskalnih kasa. „Kako 61 odsto obveznika nije obuhvaćeno fiskalizacijom i kako postojeći sistem ne nudi mogućnost državi da prati promet robe i usluga na tržištu, otvoren je veliki prostor za sivu ekonomiju“, napominju u NALED-u.

Za proširenje fiskalizacije, smatraju u NALED-u, neophodno je doneti novi zakon o fiskalnim kasama, a za unapređenje postojećeg sistema evidencije prometa postoje dve opcije – modernizacija starih ili prelazak na tehnološki naprednije onlajn fiskalne kase. Novi zakon bi pod obaveznu fiskalizaciju trebalo da uvrsti i neke uslužne delatnosti, poput pekara, frizera, zubara, koji zasad nisu u obavezi da imaju fiskalnu kasu.

Uvođenje onlajn fiskalnih kasa bi olakšalo posao, ali u Srbiji još nije ništa urađeno u vezi s tim, iako je još pre dve godine Poreska uprava raspisala tender za softver. Sve to ne košta mnogo, tvrde stručnjaci, tek nekoliko desetina evra, koliko je potrebno eventualno za štampač jer se pretpostavlja da većina preduzeća već ima kompjuter.