Mali kaže da će 2015. biti najteža u istoriji Beograda

Biznis 30. okt 201412:22 > 12:25
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je danas da će sledeća godina biti najteža u istoriji glavnog grada, jer će morati da se vrati 83 miliona evra glavnica i kamata na kredite.

„Izvorni budžet Beograda je oko 500 miliona evra, što znači da ćemo morati da damo gotovo 20 odsto budžeta za otplatu kredita. Zato i štedimo da bi 2016. godine bili relaksirani prema kreditima i kamatama“, rekao je Mali novinarima u Skupštini Beograda.

Gradonačelnik je istakao da je reč o kreditima koje je uzimala prethodna gradska vlast bez razloga i obrazloženja. „Na korak smo dalje od bankrota, a bili smo blizu početkom godine“, rekao je Mali.

Na pitanje da li je moguće da se roditeljima u Beogradu vrati novac jer su dvostruko više plaćali za boravak dece u obdaništu, on je odgovorio da „ne može da kaže da li takva mogućnost postoji“.

„To je nasleđen problem i bivši gradonačelnik Dragan đilas je upozoren da to ne radi. Pokušavam s ministrom prosvete Srđanom Verbićem da rešim taj problem i mi ćemo ga i rešiti. Cilj nam je da građani ne budu oštećeni i zakinuti“, rekao je gradonačelnik.

Skupština Beograda usvojila je danas rebalans budžeta za 2014. godinu kojim će budžet biti 76,7 milijardi dinara.

Mali je poručio da se rebalans gradskog budžeta pravi na realnim osnovama, da je grad u ovoj godini ostvario za skoro milijardu veće prihode, i da će nastaviti sa kapitalnim investaicijama.

Vlasnici tezgi nisu vlasnici Depoa

Povodom protesta vlasnika tezgi u izgorelom Depou u Bulevaru kralja Aleksandra, Mali je kazao da im je grad ponudio prodaju robe na drugim pijacama.

„Ako im se ne sviđaju druge pijace, neka nađu drugo mesto na kojem će da prodaju svoju robu. Oni su zakupci u gradskom objektu, a ne vlasnici“, rekao je gradonačelnik.

Mali je najavio da će gradske službe sačiniti analizu i videti koliko košta obnova depoa, a potom odlučiti da li će taj objekat biti obnovljen ili ne.

DS tvrdi da je gradska vlast povećala plate

Šef odborničke grupe opozicione Demokratske stranke Balša Božović tvrdi da je gradska vlast rebalansom budžetom povećala izdavanja za plate, a smanjila davanja za ustanove za pomoć deci ometenoj u razvoju i obdaništa.

„Rebalansom budžeta masa plata povećana je za jedan odsto, a plate su u Republici smanjene. Ili ste prekršili zakon o zabrani zapošljavanja ili ste povećali plate“, rekao je Božović na sednici gradskog parlamenta.

Božović je naveo i da je Srpska napredna stranka zaposlila 50.000 ljudi u javnom sektoru.

Šef odbornika DS-a optužio je gradsku vlast da je isključivo odgovorna za minus od četiri milijarde u GSP-u i naveo da je uzrok tog manjka loša kampanja za naplatu karata.