Poreska uprava privremeno zatvorila osam splavova u Beogradu

Biznis 20. jul. 201517:29 > 17:31
Podeli:
Izvor: Freeimages/iprole

Poreska uprava Srbije je u prethodna tri dana kontrolisala poslovanje devet ekskluzivnih restorana i noćnih klubova-splavova u Beogradu, a osam lokala je privremeno zatvoreno.

Kako je saopštila Poreska uprava, prilikom kontrole je uočeno da određeni ugostitelji stavljaju u promet akcizne proizvode koji nisu obeleženi odgovarajućim markicama i za koje ne poseduju verodostojnu dokumentaciju o poreklu.

„Kod vlasnika jednog od kontrolisanih lokala zatečena su i oduzeta alkoholna pića nabavljena na „crnom tržištu“ bez akciznih markica. U tom slučaju je u toku postupak za utvrđivanje postojanja osnova sumnje da je izvršio krivicno delo nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda“, piše u saopštenju.

Poreska policija, kako piše, proverava i osnovanost za podnošenje još tri krivične prijave zbog poreske utaje, s obzirom da je oduzet dokazni materijal o „crnom prometu koji nije evidentiran kroz fiskalnu kasu i na koji nije plaćen porez.

„Provere su još u toku, a dosadašnji rezultati ukazuju da vlasnici ugostiteljskih objekata i dalje ne poštuju propise izbegavajući obavezu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa čime znatan deo gotovog novca iz prometa ostaje u sivoj zoni“, piše u saopštenju.

Poreznici poručuju da će biti izrecena mera privremene zabrane obavljanja delatnosti i pokrenut postupak za utvrđivanje prekršajne odgovornosti za osam privrednih subjekata.

„Predmet provera su, pored evidentiranja prometa preko fiskalne kase, bili i radnopravni status zatečenih lica i popis zaliha dobara, odnosno upoređivanje zatečenog stanja po popisu sa knjigovodstvenim stanjem“, piše u saopštenju.