Rešenje za štediše Ljubljanske banke u avgustu

Podeli:
Izvor: N1

Usvajanje zakona koji treba da reguliše isplatu stare devizne štednje deponentima Ljubljanske i Invest banke u drugim bivšim jugoslovenskim republikama, očekuje se u avgustu, kažu za N1 u Ministarstvu finansija Srbije.

Ovaj zakon trebalo je da bude usvojen do 16. jula. Godinu dana ranije, 16. jula 2014. postala je pravosnažna presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju „Ališić i drugi protiv Slovenije i Srbije“. Tom presudom je Srbiji, kao i Sloveniji, naloženo da u roku od godinu dana počnu da rešavaju problem stare štednje.

U Ministarstvu nisu objasnili sve detalje Nacrta zakona, ali su rekli da će radi regulisanja stare devizne štednje Republika Srbija emitovati obveznice.

„Uslovi predviđeni novim Zakonom biće slični uslovima koji su važili i za građane Republike Srbije koji su imali takvu štednju”, rečeno je u toj instituciji.

Kako je ranije objavljeno, po ovom osnovu Srbija će morati da isplati 310 miliona evra.

Nezadovoljne štediše izašle na sarajevske ulice

Nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava i odluke slovenačkog parlamenta o obeštećenju, štediše Ljubljanske banke i njihovi naslednici moći će na jesen da podnesu molbe za povrat štednje.

Štediše nezadovoljne odugovlačenjem i uslovima izašle su na ulice Sarajeva.

Prve isplate mogle bi biti početkom naredne godine. Slovenci očekuju da će za isplatu potraživanja biti potrebno 385 miliona evra koji će biti osigurani iz budžeta.

U Hrvatskoj povraćaj duga od 136 miliona evra čeka 130.000 štediša, dok u Bosni I Hercegovini 165.000 štediša očekuje isplatu 121 miliona evra.

Iako je najavljeno da bi prva obeštećenja štediša trebalo da počnu 2016. godine, štediše kažu da niko od njih nije siguran da će naplatiti svoju štednju.

Opširnije na ba.n1info.com