Poskupljenja u Grčkoj: "Skočile" cene hrane i usluga

Biznis 20. jul. 201516:01 > 16:04
Podeli:
Izvor: N1 info

U Grčkoj je danas stupilo na snagu povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) sa 13 na 23 odsto, pre svega za hranu i usluge, a to će, prema računici grčkog Instituta za maloprodaju, zakinuti budžet građana za 650 miliona evra godišnje.

Viša stopa PDV-a, prema pisanju medija, već danas je pogurala cene mesa, jestivog ulja, kakaoa, soli, cveće, đubriva, insekticida i sanitarnih proizvoda. Poskupele su i usluge u restoranima i kafićima, pogrebna oprema, taksi prevoz, dok se rast cena javnog prevoza očekuje početkom avgusta.

Jutros je vekna hleba (500g) u Atini koštala 1,5 evra, dok je primera radi, za pola kilograma piletine bilo potrebno odvojiti 2,5 evra, za kilogram svinjetine 4,5, a za kilogram govedine od 8,5 do 13 evra.

Litar mleka koštao je 1,2 evra, dok je za kilogram paradajza bilo potrebno od 0,9 do 1,2 evra.

Uskoro će, prema najavama, poskupeti i javni prevoz, a sada je karta za gradski prevoz 1,2 evra.

Novinar „Euronjuz Atina“ Simela Tuhtidu kaže za Tanjug da je u Grčkoj, u sklopu reformskih mera predviđeno i povećanje solidarnog poreza za one koji godišnje zarađuju više od 30.000 evra godišnje, a ubrzo će uslediti i povećanje poreza na dobit preduzeća na 28 odsto.

„Ljudi se pitaju kako će sastaviti kraj s krajem. Te mere će samo dodatno zakinuti kućne budžete“, rekla je Tuhtidu opisujući situaciju u Atini.

Mediji prenose da će grčka ostrva u oktobru izgubiti popust na PDV koji imaju, počev od najprosperitetnijih, a vlada od svega toga očekuje godišnji dodatni prihod od oko 2,4 milijarde evra u 2016.

Reforma PDV-a je, kako prenose mediji, prvi znak dobre volje premijera Aleksisa Ciprasa prema kreditorima i njihovim zahtevima, koji u međuvremenu ne stiže da „uhvati vazduh“ jer sporazum iz Brisela zahteva glasanje Skupštine u sredu i o drugim reformama, u oblasti građansko-pravnog postupka, Zakona o bankama…“

To će, kako je navedeno, biti novi politički izazov za Ciprasa koga je skoro 40 poslanika njegove stranke Siriza napustilo u glasanju o PDV-u.

„U Atini slutimo da su vanredni izbori pitanje vremena, te da će verovatno biti održani na jesen“, rekla je Tuhtidu u izjavi Tanjugu.

Ipak, zbog spremnosti Ciprasa da uđe u reforme, kako pišu mediji, poverioci će zauzvrat pokrenuti pregovore o trećem paketu kreditne pomoći Grckoj, većem od 80 milijardi evra u naredne tri godine.