Vujović traži savete o ukidanju radnih mesta i štednji

Biznis 29. okt 201419:10 > 19:14
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Jedan od glavnih ciljeva srpske vlade je da reformiše ekonomiju i radnike iz javnog sektora preusmeri u privatni, poručio je ministar finansija Srbije Dušan Vujović na investicionoj konferenciji u Londonu, preneo je list Internešnel biznis tajms.

„Ako je država kao poslodavac poslednje utočište, to nije dobro ni za građane ni za državu. Možete li da zamislite da se porodice u Britaniji ili SAD nadaju da će im deca raditi za vladu da bi imala dobre plate? To je apsurdno. Oni žele da im deca rade na Volstritu ili u Silicijumskoj dolini. Britanija ima veoma uspešan model i želimo da naučimo više od nje na polju uravnoteženja javnog i privatnog sektora“, rekao je Vujović.

Ministar je podsetio da je Srbija morala da smanji plate u javnom sektoru, penzije i budžetske rashode da bi postigla održiv privredni rast.

„Ljudi nas pitaju zašto nismo smanjili plate 15 ili 20 odsto, ali mi smo izračunali da će smanjenje od 10 odsto manje pogoditi građane i neće u potpunosti ugušiti tražnju u zemlji“, naveo je on obraćajući se predstavnicima javnog i privatnog sektora na konferenciji.

List navodi da je Vujović zatražio je od Britanije savete o ukidanju radnih mesta u javnom sektoru, kao i o drugim merama štednje, u pokušaju da ubrza privatizaciju, smanji budžetske rashode i približi Beograd Evropskoj uniji.