Nobelovac okuplja tim za pomoć Grčkoj

Biznis 18. jul. 201519:10 > 19:15
Podeli:
Izvor: Wikipedia / World Economic Forum

Ugledni ekonomista, dobitnik Nobelove nagrade Džozef Stiglic, nagovestio je da je spreman da pomogne u rešavanju ekonomske krize u Grčkoj i da u tu svrhu okuplja tim vodećih američkih i evropskih stručnjaka.

Bivši glavni ekonomista Svetske banke je rekao da su on i mnogi istaknuti stručnjaci iz Evrope i Amerike spremni da doprinesu rešavanju grčke ekonomske krize, rekli su izvori. Američki ekonomista najavio je ovo na sastanku sa grčkim ministrom finansija Euklidom Cakalotosom u petak u Atini.

Tokom sastanka, Stiglic je izrazio zabrinuost u vezi ekonomske opravdanosti novog sporazuma o paketu finansijske pomoći Grčkoj, koji su Atina i međunarodni kreditori sklopili 13. jula.

Stiglic je u više navrata kritikovao taktiku međunarodnih kreditora prema Grčkoj i strukturu sadašnjeg finansijskog sistema koji se oblikovao u toj državi kao posledica ove politike.

Poznati ekonomista je rekao da je, zajedno sa timom istaknutih evropskih i američkih stručnjaka, rešen i spreman da pomogne grčkoj vladi na svaki mogući način da okonča politiku štednje i izađe iz ekonomske krize.

Nakon maratonskih razgovora u Briselu, Grčka je pristala na mere štednje u zamenu za trogodišnji paket finansijske pomoći u iznosu do 86 milijardi evra, što je treći program spasavanja te države u pet godina.