Šojble ne isključuje mogućnost ostavke zbog Grčke

Biznis 18. jul 201513:41 > 13:44
Podeli:
Izvor: REUTERS/Axel Schmidt

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble, u intervjuu za nedeljnik "Der Špigel", nije isključio mogućnost svoje ostavke, ako pregovori s Grčkom ne budu išli u smeru koji on očekuje.

Na pitanje magazina o neslaganju oko Grčke, koje se pojavilo ove nedelje između njega i kancelarke Angele Merkel koja je za mekši stav prema Atini, ministar je priznao da ima „razlike u mišljenjima“. „To je deo demokratije“, rekao je Šojble, poznat po tvrdom stavu prema vođi vladajuće stranke Grčke, Aleksisu Ciprasu.

„Zajedno se borimo da nađemo rešenje. Svako ima svoju ulogu. Angela Merkel je kancelarka, a ja sam ministar finansija“, nastavio je on. „Političari nose odgovornost svojih funkcija. Na to ih niko ne može naterati. Ako neko to pokuša, mogu da odem kod predsednika (Nemačke, Joakima Gauka) i zatražim da me smeni“.

„Razmišljate o tome?“ pitao je „Špigel“. „Ne, zašto to kažete?“, odgovorio je ministar, uveravajući da Merkel i on imaju jednu konstantu: “Znamo da možemo računati jedno na drugo“.

Merkel se do sada oslanjala na težinu i politički kredit Šojblea među većinom u Bundestagu koja prihvata plan za pomoć Atini, dok nezadovoljstvo raste među njenim konzervativcima. U petak, donji dom nemačkog parlamenta je odobrio pokretanje pregovora o trećem paketu pomoći Grčkoj. Ali među konzervativcima (CDU/CSU), 65 poslanika nije bilo za to (60 je bilo protiv, a pet uzdržano).

Šojble čija je ideja o „privremenom Grekzitu“ izneta tokom pregovora prošlog vikenda razgnevila Atinu, rekao je u Bundestagu da je taj treći plan pomoći „poslednja šansa“ i da će biti delotvoran samo ako „Grci mobilišu sve svoje snage“.

Volfgang Šojble koji važi za „nemilosrdnog“ u upravljanju nemačkim javnim finansijama, uživa veliku popularnost među svojim zemljacim – u anketi početkom jula pozitivnu ocenu je dobio od 72 odsto ispitanih.