Šojble: Kredit za Grčku mora biti dogovoren do ponedeljka

Biznis 14. jul 201517:12 > 17:22
Podeli:
Izvor: REUTERS/Fabrizio Bensch

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je da će dogovor o dodeli Grčkoj kredita za premošćavanje morati da bude postignut do ponedeljka da bi se, kako je rekao, izbegli veći problemi, javlja grčka novinska agencija ANA.

Na Grčkoj je, prema njegovim rečima, da preduzme neophodne akcije, i još je prisutan rizik u pogledu ishoda pregovora o trećem paketu pomoći, koji će, kako ocenjuje Šojble, biti dugotrajni i teški.

Jedno od rešenja za grčku dužničku situaciju bi, prema njegovim rečima, moglo biti i korišćenje sredstava iz budžeta Evropske unije.

„Ne postoji ništa što bi bilo koju zemlju sprečilo da dobrovoljno dodeli finansijsku pomoć Atini“, istakao je Šojble.

On je, takođe, odbacio spekulacije da će Grčka imati poteškoće u prikupljanju 50 milijardi evra od prodaje državnih aktiva, što je jedan od uslova kreditora za otpočinjanje pregovora o trećem paketu pomoći Atini.

Gardijan: Merkel i Šojble optuženi za ucenjivanje

Nemačka kancelarka Angela Merkel i ministar finansija Volfgang Šojble oštro su napadnuti u Nemačkoj zbog načina na koji su rukovodili pregovorima o grčkoj dužničkoj krizi, uz optužbe opozicionih političara za ucenjivanje Atine, piše britanski Gardijan.

Neki poslanici Bundestaga, koji će u petak glasati o pregovorima za treći paket pomoći Grčkoj, optužili su Šojblea da je namerno pokušao da podeli Evropu.

Ankete, međutim, pokazuju da većina Nemaca odobrava način na koji su Merkelova i Šoble postupali u pregovorima. Prema jednom istraživanju objavljenom sinoć, 64 odsto ispitanih je pozdravilo Šojbleovo ponašanje, dok je 62 dalo podršku za nastup kancelarke.

S druge strane, Nemci su zbunjeni velikom negativnom reakcijom na Nemačku na društvenim mrežama i medijima širom Evrope i SAD, navodi Gardijan.

„Na internetu, Nemačka je bauk“, navodi Bild, dodajući da je na tviteru pored heštaga „#ThisIsACoup“ bilo poziva za bojkot nemačkih proizvoda pod heštagom „#BoycottGermany“ i „#StopBuyingGermany“.

Finansijski stručnjak partije Zelenih Gerhard Šlik optužio je Šojblea za „kranje opasno“ delovanje kada je predložio privremeni izlazak Grčke iz evrozone i rekao da je ministar finansija zauzeo potpuno novu pregovaračku poziciju kada je to predložio bez odobrenja ostatka vlade.

Zamenik vođe ; levičarske partije Linke (Levica) Ditmar Barč optužio je nemačku vladu za iznudu.

„Ovi pregovori rezultirali su nemačkim diktatom i ničim drugim do ucene“, rekao je Barč, dodajući da je Šojble „slomio užasno mnogo porcelana“.

Barč je rekao da je s predlogom za izlazak grčke iz evrozone Šojble postupio na „užasan“ način.

Šef liberalne Slobodne demokratske partije (FDP) Kristijan Lindner optužio je Angelu Merkel za usvajanje „nebulozne“ pregovaračke strategije, dodajući da je Šojbleova „promena smera“ bila „s pravne perspektive krajnje sporna“.