Koje ustupke je napravio Cipras?

Biznis 10. jul 201511:02 > 11:07
Izvor: REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Predsednik grčke vlade Aleksis Cipras apelovao je na poslanike svoje partije Siriza u parlamentu da podrže plan fiskalnih reformi i zamenu za dobijanje pomoći kreditora, upozorivši ih da im narod nije dao mandat da izvedu Grčku iz evrozone.

U poslednjem pokušaju da zaustavi finansijski slom zemlje, Cipras je zatražio odobrenje Sirize za vladin plan reformi koji su kao uslov postavili međunarodni kreditori da bi odobrili novu finansijsku pomoć Atini, prenosi agencija Rojters, pozivajući se na izjavu jednog grčkog zvaničnika.

Prema rečima Rojtersovog sagovornika, Cipras je poslanicima rekao: „Suočeni smo sa krucijalnim odlukama. Imamo mandat da postignemo bolji dogovor od ultimatuma koji nam je dala evrogrupa, ali nam svakako nije dat mandat da izvedemo Grčku iz evrozone. Svi smo u ovome zajedno“.

Prema prvim informacijama, Cipras se novim planom reformi koji treba da pomogne stabilizovanje ekonomske situacije saglasio sa povećanjem poreza i reformom penzionog sistema, u skladu sa zahtevima Evropske komisije (EK), Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), preneo je BBC.

Pored toga, grčka vlada namerava da smanji budžetske rashode za više od 12 milijardi evra u naredne dve godine.

Kako je javio Rojters, u zamenu za ustupke, Grčka očekuje od kreditora reviziju ciljnih parametara o obimu prvobitnog budžetskog suficita za predstojeće četiri godine i dobijanje novog programa finansijske pomoći od 53,5 milijardi evra za pokrivanje obaveza po dugu do kraja juna 2018. godine.

U slučaju da kreditori budu zadovoljni novim nacrtom reformi, koji je kreditorima dostavljen noćas dva sata pre isteka postavljenog roka, Grčka bi mogla da dobije novu tranšu finansijske pomoći, potrebne da isplati državni dug.

Grčka je od EK, ECB i MMF dobila ranije više od 200 milijardi evra u okviru programa pomoći, započetog pre pet godina.

U subotu će predlog koji je dostavila Atina biti analiziran na sastanku ministara finansija zemalja evrozone, a u nedelju će biti razmatran na samitu EU.

Oland: Ozbiljni i kredibilni predlozi Grčke

Reutrs/Eric Vidal

Francuski predsednik Fransoa Oland je najnovije predloge Atine za postizanje sporazuma sa kreditorima okarakterisao kao ozbiljne i kredibilne.

„Predstojeći sati će biti izuzetno važni“, izjavio je Oland i dodao da još ništa nije odlučeno, jer će zvaničnici evrozone tek sutra razmotriti detalje grčkog plana reformi uoči vanrednog samita lidera EU koji se održava u nedelju, prenosi agencija Frans pres.

I francuski ministar privrede Emanuel Makron rekao je da je umereno optimističan u pogledu postizanja sporazuma evrozone i Grčke, navodeći da je zvanična Atina napravila veliki napredak u najnovijim predlozima.

Evropske akcije i evro skočili

Evropske akcije i evro su danas skočili, pošto su investitori pozdravili novu listu reformi koju je grčki premijer Aleksis Cipras dostavio kreditorima.

Francuski indeks CAC skočio je 2,4 odsto, nemački DAX za 1,6 odsto, a londonski FTSE 100 za 1,0 odsto, prenosi britanski list Gardijan.

Evro je ojačao 0,6 odsto na 1,1098 dolara, odnosno za 1,0 odsto prema jenu, prenosi njujorška agencija Blumberg.