Kompanija u kojoj studenti dobijaju šansu za posao

Biznis 08. jul 201517:43 > 17:47
Podeli:
Izvor: N1

Visoka nezaposlenost među mladima postala je hroničan problem zemalja u regionu. Iako se većina poslodavaca žali na manjak kvalifikovanog kadra, u jednoj od najvećih IT kompanija u jugoistočnoj Evropi, Aseku (Asseco) imaju rešenje za taj problem.

Već sedam godina na praksu primaju studente, koji su diplomirali na smerovima informacionih tehnologija, a najuspešnije zapošljavaju.

Posao odmah posle diplome? Za mnoge u Srbiji nedostižan cilj. I Sofija Millunov se posle završenih studija, spremala na višegodišnje traženje posla. Ipak, kako sama kaže, imala je sreće.

“Kad sam završila fakultet otišla sam na ‘Job fair’ (sajam zapošljavanja) na ETF-u, i jedna od retkih firmi, a ne posotji IT firma koja ne zna za Aseko, i baš ta firma je nudila praksu studnetima koji nemaju iskustva”, kaže Sofija

Posle mesec dana prakse, dobila je posao. I za ovogodišnje praktikante, boravak u Aseku je, kako kažu, dragoceno iskustvo. “Pre svega učiti od vrsnih stručnjaka je velika prilika za nekog, ako tek kreće, ko još ne zna u poslovnom svetu kako da se rangira i odakle da krene. Naš život na fakultetu i ovo ovde, umnogome se razlikuju”, kaže praktikantkinja Julijana Simić.

Malobrojne su kompanije koje sarađuju sa fakultetima, i otvaraju vrata diplomcima koji nemaju nikakvog iskustva. Aseko je u tome prepoznao mogućnost da regrutuje najbolje sa tehničkih fakulteta, objašnjava HR menadžer Slađana Milenković.

“Kritetijume koji smo pri tome koristili, na provm mestu visok prosek, drugo njihovo učešće na projektima koje organizuju fakulteti, jer to pokazuje da su entuzijastični i da pristupaju oblasti u kojoj stiču znanja vrlo posvećeno, i takvi su oni koji nama trebaju”, kaže ona.

Od ove godine Aseko svoj ogranak ima i u Kragujevcu, a samo prošle godine zaposlili su deset informatičara. Direktor Dejan Smiljanić navodi kojim adutima zadržavaju stručnjake iz te oblasti u zemlji.

“Bavimo se oblastima koje mogu da pruže zadovoljtvo istraživanja i rada, softvere prodajemo u regionu i šire. Kolega u inostranstvu može da zaradi više, ali ako pogledamo unazad četiri, pet godina, možemo da pariramo i u tom segmentu”, kaže Smiljanić.

Kompanija Aseko zapošljava 470 ljudi. Podsećaju da Srbiji nedostaju informatičari kao i da je potrebna jasna strategija države za razvoj IT sektora, kao jednog od najvećih izvoznika.