Mihajlović: Napredovaćemo za 30 mesta na listi Svetske banke

Biznis 08. jul. 201515:16 > 15:22
Podeli:
Izvor: Tanjug/Oksana Toskić

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović očekuje da će se Srbija, u avgustu u preliminarnom izveštaju Svetske banke "Duing biznis", pomeriti najmanje za 30 mesta po kriterijumu izdavanja građevinskih dozvola.

Mihajlović, koja je i ministar građevinarstva, podseća da je Srbija, na Duing biznis listi po ovom kriterijumu trenutno među poslednjim zemljama, a da će sada Zakon o planiranju i izgradnji koji je usvojen u decembru prošle godine, pomoći da ostvari napredak od 30 pozicija.

„Procene su da ćemo se već u narednom izveštaju pomeriti najmanje za 30 mesta, ali to nas ne zadovoljava. Planiramo da učinimo mnogo više u svim oblastima, i u oblasti privrede i finansija, a i dalje u građevinarstvu, te da ćemo na srednji rok biti među prvih 10 zemalja na toj listi“, rekla je Mihajlović nakon obilaska NALED-ovog pozivnog centra za podršku primeni Zakona o planiranju i izgradnji.

Prema njenim rečima, lista Svetske banke je važna, ne zato što je to lista ove institucije, već zato što investitori kada dolaze u Srbiju tu listu gledaju.

„Investitori gledaju gde se nalazi Srbija po ambijentu za ulaganje, a kada vide da smo pri kraju, nemaju specijalnu želju da ovde dođu. Naš zadatak je da imamo bolje uslove poslovanja. Krajem avgusta će Svetska banka objaviti preliminarnu listu, pa ćemo videti kako stojimo“, rekla je ona.

Mihajlović je podsetila da je Vlada Srbije prvi put formirala radnu grupu koja treba da utvrdi šta sve mora da se uradi kako bi se Srbija pomerila sa dna te liste i sva su ministarstva dobila zaduženja.

„Radili smo puno, a jedan od zakona koji će pomoći da se pomerimo sa tog neslavnog mesta je upravo Zakon o planiranju i izgrađi. Sad će biti usvojeni i drugi zakoni koji će pomoći. Mi smo prva vlada koja je pripremila sve što je do sada uradila, razgovarala sa Svetskom bankom. Bili smo proaktivni i drugačiji od prethodnika, jer je ranije mnogo toga urađeno, a nije se znalo“, zaključila je Mihajlović.