Evropa (ne) želi Srbiju u Istočnom prstenu

Biznis 03. jul. 201509:40 > 09:44
Podeli:
Izvor: REUTERS/Laszlo Balogh

Evropska komisija je nameravala da zaobiđe Srbiju u gradnji gasovoda Istočni prsten, potvrdio je premijer Aleksandar Vučić.

List Politika podseća da je premijer Srbije prilikom posete Mađarskoj izjavio da se lično uverio da je postojala ideja da gasovod, kojim je gas trebalo da se transportuje preko Bugarske, Rumunije, Mađarske i Slovačke, zaobiđe Srbiju.

Podsetimo, šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je, gostujući u emisiji Pressing N1 televizije, da je Srbija učestvovala u raspravi o projektu i da EU želi da Srbija bude uključena u energetsku uniju.

Da Evropska komisija ima dobre namere prema Srbiji, Istočni prsten ne bi išao preko Karpata i planina u Bugarskoj, već dolinom Save i Dunava, pa bi prošao i kroz Srbiju, a troškovi bi bili manji, a gradnja lakša„, kaže za Politiku Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije.

Prema rečima Ljubinka Savića, sekretara Udruženja za energetiku Privredne komore Srbije, Evropa nas neće u svojoj gasnoj interkonekciji jer Srbija nije član EU, niti NATO, a nije uvela ni sankcije Rusiji“.

Bivši češki premijer, sada zadužen za promociju Istočnog prstena, Mirek Topolanek, objasnio je da bi gasovod bio dugačak 832 kilometra i išao bi preko Slovačke, Mađarske i Rumunije. U drugoj verziji imao bi 1.274 kilometra, a cevi bi išle i preko Bugarske.

Topolanek je rekao da je Istočni prsten konkurentan Tesla gasovodu, koji bi trebalo da prođe kroz Makedoniju, Srbiju i Mađarsku.