Varufakis: Dogovor siguran posle referenduma

Biznis 03. jul. 201508:12 > 09:07
Podeli:
Izvor: REUTERS/Yves Herman

Grčki ministar finansija Janis Varufakis rekao je da postoje "stoprocentne šanse" da će Atina postići dogovor sa međunarodnim kreditorima nakon referenduma u nedelju, preneo je BBC.

„Sporazum će biti postignut bez obzira da li će odgovor na referendumu biti ‘da’ ili ‘ne’ , rekao je Varufakis u intervjuu za BBC.

„Ako pobedi opcija ‘da’ to će biti loš sporazum, banke će biti otvorene uz loš sporazum. Ako pobedi ‘ne’ imaćemo drugi sporazum koji će biti održiv, u skladu sa predlozima koji su nam upućeni poslednjih nekoliko dana“, kaže on.

On je oštro kritikovao politiku štednje primenjenu u Grčkoj tokom poslednjih pet godina i produžene pregovore sa kreditorima.

„Imamo veoma loš sistem upravljanja u Evropi. To nije način za rukovođenje monetarnom unijom. To je komedija, greške već pet godina, a Evropa se pretvara i produžava sve to“, rekao je Varufakis za BBC.

Cipras: Dogovor u 48 sati nakon referenduma

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je Grcima da očekuje da dogovori novi sporazum o pomoći sa kreditorima 48 sati nakon nedeljnog referenduma i da problemi koje imaju zbog zatvorenih banaka „neće dugo trajati“.

Cipras je za TV  ANT1 rekao da su scene u Grčkoj, kao što su redovi ispred bankomata i penzioneri koji satima čekaju na penzije „neprijatne“, ali je okrivio grčke partnere iz evrozone koji su prinudili Evropsku centralnu banku da zamrzne vitalno važno finansiranje banaka, javio je Rojters.

Grčke banke biće otvorene čim zvanična Atina postigne sporazum sa međunarodnim kreditorima, što će se, nadamo se, desiti ubrzo posle referenduma zakazanog za nedelju, rekao je prethodno za Rojters i ministar državne uprave Grčke i blizak saradnik premijera Aleksisa Ciprasa, Nikos Papas.

Renci: Atina neće napustiti evrozonu

Italijanski premijer Mateo Renci izjavio je da Atina neće napustiti evrozonu, bez obzira na ishod referenduma u Grčkoj ovoga vikenda.

„Što se mene tiče, Grčka neće napustiti evro. Uradiće sve što može da postigne dogovor sa međunarodnim kreditorima“, rekao je Renci za italijansku televiziji RAI 1.