Cipras popustio: Spreman na sporazum s kreditorima

Biznis 01. jul. 201511:29 > 13:27
Podeli:
Izvor: Reuters

Grčki premijer Aleksis Cipras spreman je, uz nekoliko uslova, da prihvati sporazum sa kreditorima, piše Financial Times.

Premijer Grčke Aleksis Cipras spreman je da prihvati gotovo sve zahteve koje su međunarodni kreditori izneli tokom prošlog vikenda, što se tumači kao poslednji pokušaj da sačuva Grčku u evrozoni, piše danas list Fajnenšel tajms (FT).

Cipras je sinoć u pismu na dve strane Evropskoj komisiji, Evropskoj centralnoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu, u koje je FT imao uvid, poručio da je, uz nekoliko sitnijih izmena, spreman da pristane na uslove kreditora.

Grčki premijer je u pismu izneo detalje iznenađujućeg zahteva Grčke da joj postojeći paket finansijske pomoći bude produžen, a novi, vredan 29,1 milijardu evra, odobren. Iako je dosadašnji paket zvanično istekao jutros, Cipras se nada da će njegovo pismo poslužiti kao osnova za novi paket.

Grčka će pristati na reformu poreza na dodatu vrednost pod uslovom da posebni popust od 30 odsto za ostrva bude sačuvan, navodi se u pismu.

Pored toga, Cipras traži da podizanje starosne granice za odlazak u penziju na 67 godina počne da se sprovodi od 2022. umesto od oktobra ove godine, kao i da se odobri posebna socijalna pomoć za siromašne penzionere, koja bi postepeno bila ukinuta do decembra 2019.

Ministari finansija evrozone će danas popodne održati telekonferenciju na temu grčke krize.

Šojble: Pre referenduma nije moguć dogovor

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je da nije siguran da će dogovor o novom paketu pomoći Grčkoj biti moguć, pre nego zvanična Atina otplati 3,5 milijardi evra duga Evropskoj centralnoj banci koji dospeva na naplatu 20. jula po osnovu grčkih državnih obveznica.

„Neću da dajem nikakve prognoze u vezi toga. Mi smo otvoreni za sve“, rekao je Šojble na konferenciji za novinare u Berlinu, a prenosi Rojters.

Nemački ministar je kazao i da je pravna situacija u ovom trenutku potpuno drugačija, zbog čega je potrebno da kreditori, ako bude neophodno, razviju potpuno novi program pod potpuno drugačijim uslovima.

Takođe je odbacio spekulacije da je dogovor o novom paketu pomoći Grčkoj moguć pre održavanja referenduma u nedelju.

„Pre referenduma, zaista ne postoji osnova za dogovor“, naglasio je Šojble, i podsetio da je paket pomoći Grčkoj istekao sinoć, zbog čega kreditori ne mogu da delaju kao da je program još uvek na snazi, prenela je agencija AP.

„Morate zapamtiti da smo Grčkoj već omogućili otpis duga. Ja sam se oduvek držao dogovora i da su svi činili isto Grčka se ne bi našla u tako očajnoj situaciji“, naveo je on, ocenjujući da se ekonomska situacija u Grčkoj pogoršava, prenosi britanski list Gardijan.

Najnovija Ciprasova međunarodnim kreditorima nije donela dodatna pojašnjenja, izjavio je nemački ministar finansija Volfgang Šojble, pozivajući zvaničnu Atinu da objasni svoj predlog.

„Predlog nije pružio dodatna pojašnjenja. Grčka mora jasno pokazati šta želi“, rekao je Šojble na konferenciji za novinare u Berlinu, tokom predstavljanja planova vezanih za nemački budžet, i dodao da u ovom trenutku ne postoji osnova za ozbiljne pregovore sa zvaničnom Atinom, prenosi Rojters.

Prema tvrdnjama neimenovanih zvaničnika iz evrozone, male su šanse da evrogrupa prihvati najnovije zahteve Ciprasa na telefonskoj konferenciji koja se nastavlja danas popodne.

Evrogrupa danas o grčkom zahtevu

Evropski komesar zadužen za evro, Valdis Dombrovskis, izjavio je da će analizu o zahtevu Grčke za dobijanje zajma od Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) danas predstaviti evrogrupi.

„Šta god da se dogodi u Grčkoj, uveren sam da će ekonomska i monetarna unija Evropske unije biti u stanju da prebrodi posledice, pošto je u prethodnim godinama preduzela korake koji su je ojačali“, rekao je Dombrovskis na konferenciji za novinare u Briselu.

On je naglasio da je evrogrupa otvorena za razgovore o otpisu duga Grčkoj, kao i da je Evropska unije uz grčki narod, da su njena vrata otvorena za pregovore i da je EU spremna da uradi sve što je u njenoj moći kako bi osigurala finansijsku stabilnost.