Tabaković: Klijenti grčkih banaka u Srbiji potpuno sigurni

Biznis 30. jun. 201521:07 > 21:12
Podeli:
Izvor: Tanjug

Klijenti koji imaju račune u četiri grčke banke koje posluju u Srbiji potpuno su sigurni, jer one posluju uobičajeno, likvidne su i isplaćuju sve štedne uloge, izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Kod NBS otvoren je poseban račun na koji te banke deponuju svoja devizna sredstva, odakle ih isplaćuju bez ograničenja, rekla je Tabakovićeva za RTS.

Ona je rekla da je povlačenje sredstava iz grčkih banaka u Srbiji počelo 22. juna, ali da taj novac nije završio u „slamaricama“, odnosno izvan bankarskog sistema, jer je prebačen na račune drugih banaka u zemlji i napomenula da je u proteklih desetak dana povećan nivo štednje u bankama.

NBS je preduzela sve mere koje zahteva vanredna situacija što će učiniti štediše i pravna lica potpuno sigurnim od rizika u kojem se mogu naći grčke banke, zbog nagoveštaja mogućnosti da Grčka bankrotira, naglasila je Tabakovićeva i navela da se radi o tri nivoa zaštite.

Pre svega, nema nikakvih ograničenja za podizanje štednih uloga, banke posluju kao i ranije, ali NBS sprovodi pojačani nadzor u sve četiri grčke banke (Vojvođanska banka, Alfa banka, Eurobanka i Pireus banka), rekla je ona.

„To podrazumeva da smo za sve četiri grčke banke otvorili posebne račune, na kojima će one deponovati svoja sredstva, u deviznom znaku i ona će biti kod NBS, što je dodatni dokaz da Narodna banka neće da dozvoli nikakva ograničenja“, kazala je ona.

Tabakovićeva je podvukla da nije moguće iznošenje kapitala banaka iz Srbije, kao što nije moguće iznositi osnivački kapital domaćih privrednih društava.

Odgovarajući na pitanje da li se usled najave bankrota Grčke može očekivati pad deviznog kursa, guvernerka je rekla da ne mora da znači da će se to desiti, imajući u vidu da će dinar ojačati 0,2 odsto.

NBS je spremna za sve scenarije i raspolaže sa setom instrumenata za zaštiti deponente banaka u Srbiji i da izbegne situaciju u kojoj mora da aktivira bankarsku garanciju od 50.000 evra po jednom štednom ulogu, poručila je Tabaković.