Domino efekat grčke krize: Opasnost od recesije u Evropi

Biznis 30. jun. 201518:35 > 19:13
Podeli:
Izvor: N1 info

Prelomni dani u odnosima Grčke i ostatka Evrope, mogu da budu prelomni i za srpski privredni rast. Izvoz Srbije dobrim delom raste zbog boljeg stanja evropske privrede. Šta ako ona oslabi.

Pregovori Grčke vlade i poverilaca ponekad liče i na šahovsku partiju. Ukoliko neko bude matiran, to bi moglo da ima dalekosežne posledice i po grčku, ali i po ekonomije drugih evropskih zemalja. U kojoj meri se taj domino efekat može osetiti u Srbiji.

Direktne posledice prelivanja krize, smatraju stručnjaci, mnogo manje bi se osetile od posrednih, odnosno od eventualnoe nove recesije u Evropi.

Takva recesija bi smanjila šanse da privreda Srbije od naredne godine krene u oporavak. To bi značilo da bi izvoz Srbije bio usporen, ne bi bilo većih stranih direktnih investicija, a verovatno bi ceo region kom pripada Srbija bio posmatran kao rizičniji“, kažeMilojko Arsić, profesor na ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Država je za sada fokusirana na moguće efekte na srpski finansijski sistem.

Eventualno bi prelivanje krize iz Grčke na celu Evropu moglo da se odrazi u određenom stepeni u na nas, ali je o tome još prerano govoriti“, kaže ministar Aleksandar Antić.

Narodna banka za sada sprovela mere kojima evekte eventualnog bankarskog kraha u Grčkoj. Takođe, ekonomisti smatraju da bi u slučaju slabljenja evra, Srbija morala da spreči jačanje dinara, i bar na taj način zadrži konkurentnu privredu.