Antić: Bar pet godina do tržišne cene struje

Biznis 30. jun. 201516:47 > 16:51
Podeli:
Izvor: Prinstcreen

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je da nakon 1. avgusta, kada će struja poskupeti ukupno za 12 odsto, postoji mogućnost dodatnih poskupljenja struje ali da je politika Vlade Srbije da se taj proces "razvuče na period ne manji od pet godina".

Politika Vlade Srbije i Ministarstva je da se proces u kojem će se doći do minimalne tržišne cene električne energije, razvuče na duži niz godina, ne manje od pet, tako da će proces poskupljenja struje biti razvučen i uzimaće u obzir socijalno-ekonomski položaj naših građana“, rekao je Antić novinarima nakon radnog ručka u Beogradu sa predstavnicima Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Kako je objasnio, i ranije je bilo zahteva Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke za poskupljenje struje veće od 12 odsto, što je Vlada Srbije odbila.

U Memorandumu o finansijskoj i ekonomskoj politici koji je Vlada Srbije uputila Međunarodnom monetarnom fondu nakon prve revizije aranžmana, navodi se da će dodatne korekcije cena struje uslediti 2016. i 2017. godine, po potrebi, radi daljeg približavanja cene tržišnom nivou.

„To je ostavljeno kao opšte mesto i mogućnost da do određenih korekcija cena dođe i tokom trogodišnjeg aranžmana sa MMF-om, ali duboko verujem da nećemo posezati za tim dodatnim elementima“, dodao je ministar.

On je naveo da je poskupljenje struje do kojeg će doći 1. avgusta, nuđno da bi se Elektroprivreda Srbije osposobila da u tržišnim uslovima „bude ozbiljan igrač“ i da prati potrebe za investicijama.

On je kazao da su teme današnjeg razgovora s predstavnicima NALED-a bili novi zakon o energetici i priprema novog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koji je najavio za septembar, investicije, obnovljivi izvori energije.