Hrvatska želi da se što pre priključi evrozoni

Biznis 30. jun. 201512:25 > 12:28
Podeli:
Izvor: EPA

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da bi bilo u interesu Hrvatske da se što pre priključi evrozoni i ponovila da se nada da će njena zemlja za to biti spremna do 2020. godine.

U intervjuu za evropski TV kanal Evronjuz (Euronews) ona je istakla da „tu nije reč samo o tehničkom procesu, već da je to i politički proces“, pa će ulazak u evrozonu zavisiti i od političkih odluka.

„Cela ekonomija je toliko orijentisana ka evru da mislim da što pre se pridružimo, to bolje za celu ekonomiju“, kazala je Grabar Kitarović.

Prenoseći intervju, Hrvatska radio televizija podseća da to nije prvi put da predsednica Hrvatske poziva na uvođenje evra i da je poslednji put to učinila krajem aprila, u izjavi za Rojters kada je izjavila da veruje da će Hrvatska u narednih pet godina uvesti evro.

Predsednica nije sigurna da li je Hrvatskoj bilo bolje bez članstva u EU, piše Evronjuz.

„Teško je proceniti, moram priznati da ljudima još nije došlo do glave da smo sada članica Evropske unije. I nažalost, ni evropske fondove nismo iskoristili u meri u kojoj smo imali mogućnost, tako da Hrvatska nije osetila jednu od primarnih beneficija koja se može osetiti u kratkom vremenskom roku“, rekla je ona i dodala da javnost u Hrvatskoj postaje evroskeptična i da se po tom pitanju mora nešto preduzeti.

U intrervjuu su obrađene i druge aktuelne teme gde je Grabar Kitarović istakla da bi volela da vidi više sprečavanja organiziranog kriminala u regiji, više saradnje po pitanju bezbednosti, ali i žešću borbu protiv korupcije, medijsku slobodu, demokratski sistem, kontrole nad obaveštajnim sistemom, kao i adekvatnu upotrebu obaveštajnog sektora koja bi bila u skladu sa zakonom.