Obradović: Očistićemo "izmišljena" mesta u EPS-u

Biznis 30. jun. 201510:23 > 10:39
Podeli:
Izvor: N1

EPS može da posluje i bez povećanja cene struje, ali to znači i rizik od restrikcija, izjavio je generalni direktor tog javnog preduzeća Aleksandar Obradović. On navodi da je stvoren pravni okvir za čišćenje administracije i "izmišljenih mesta", a da će se odsad tenderima upravljati iz centrale. Cenu uglja oborićemo na nivo iz januara 2013, dodaje.

Aranžamanom sa MMF-om Srbija se obavezala na reformu javnih preduzeća. Najznačajnije mesto na spisku onih koji će morati da promene način poslovanja je Elektroprivreda Srbije koja ima preko 33.000 zaposlenih.

U junu je usvojen plan restrukturiranja EPS-a, a cena struje će biti veća za 12 procenata od 1. avgusta.

Na pitanje zbog čega je poskupela struja, Obradović je, gostujući u Novom danu, rekao da prvi deo, od 7,5 odsto, koji je predviđen zakonom o akcizi, omogućava to da budžet bude stabilan, a 4,5 odsto do tih 12 će direktno otići u EPS.

On objašnjava da EPS ima jedno od najstarijih postrojenja u regionu, da se malo se ulagalo svih ovih godina.

EPS može da posluje i bez tog povećanja, ali to znači da je veći rizik od restrikcija, da ne može da ulaže u postrojenja, navodi Obradović. „Naše najmlađe postrojenje ima 25 godina, a imamo i mnoga od 50 godina… Kad strani stručnjaci dođu i pogledaju neke naše trafo-stanice, kažu: mi ovo držimo u muzejima“, navodi. „To je bila cena toga što smo imali jeftinu električnu energiju“.

On kaže da je Srbija energetski neefikasna, ali i da se građani u našoj zemlji razbacuju strujom.

Kako dodaje, restrukturiranje u EPS-u je bilo neophodno, i s tim u vezi biće ukinut veliki broj direktorskih mesta. Do sada je, kako navodi, 40 direktora ostalo bez svoje funkcije.

Sada smo stvorili pravni okvir za to i moći ćemo da krenemo u čišćenje administracije koja je preobimna, naveo je.

„Mi dugo godina imamo problema sa nedostatkom kadrova u rudarskom sektoru – montera, inženjera i pre svega mladih ljudi“, kaže Obradović. Najavljenim otpuštanjima u administraciji će, kako je naveo, mladi ljudi dobiti mogućnost da se zaposle, što do sada to nije bio slučaj.

Prethodna vlada uradila je dosta na promenama i strategijama EPS-a, ali tek s dolaskom Vučića stvoreni su preduslovi da se ostvari ta korporativizacija, navodi Obradović.

„Najveći problem u EPS-u je struktura zaposlenih… Imamo dosta starijeg kadra i neproduktivnog kadra, a fale nam monteri, rudari, inženjeri, mladi ljudi“, kaže.

Uspećemo da izbacimo politiku iz EPS-a kada ukinemo sve te „zamenike“, „pomoćnike“, „koordinatore“ i izmišljena mesta, kada ukinemo veliku administraciju, a to će nam omogućiti da zapošljavamo kadrove koji su nam potrebni, navodi direktor tog preduzeća.

„Zeleno svetlo“ od MMF-a

MMF i ostale međunarodne institucije su, još prošle godine, dale zeleno svetlo za planove EPS-a, „oni su sa nama prošli sve detalje reformi i imamo njihovu podršku“, navodi Obradović.

Ako dokažemo na primeru EPS-a da može da se napravi reforma jednog takvog javnog preduzeća, to će i MMF-u biti pokazatelj za ostala preduzeća – da neće biti problema, rekao je Obradović.

Premijer Vučić je nedavno rekao da su i dalje najveći problemi u javnom sektoru, navodeći da su se „i u EPS-u se zaigrali s koeficijentima“. Oni mi uvek prijave da su smanjili plate, a onda podignu koeficijente, i to je ta igra, rekao je Vučić. Na pitanje da li su podignuti koeficijenti za isplatu zarada u preduzeću na čijem je čelu, Obradović kaže da su oni u obavezi da svakog meseca šalju podatke, i da Ministarstvo finansija ne bi dalo isplatu plata da su „za dinar povećali masu plata“.

Ali, kako dodaje, koeficijenti zarada nisu dobro preraspoređeni, i to zbog velike administracije. Koeficijentima se igra baš zbog tih izmišljenih mesta, kaže on i dodaje da, kada ona budu eliminisana, ni tog problema neće biti.

Elektrovojvodina će biti centar

Govoreći o slučaju Elektrovojvodina, navodi da je ona uvek poslovala u okviru sistema EPS-a. Ona nije pokrajinska firma, i ne dolazi do otimanja imovine – i nećemo ljude otpustiti i poslati ih iz Vojvodine u Niš, kaže Obradović. Elektrovojvodina je bila jedan od oslonaca i najuspešnija distribucija, ističe.

Iz sadašnje Elektrovojvodine će se upravljati celim sistemom, i mi to želimo, kaže Obradović.

On navodi da će se oko 30 miliona evra uložiti u Novi Sad, da bi se taj centar oformio. Građani će  imati isti nivo usluge i istu cenu struje na celoj teritoriji zemlje – zašto bi u Nišu plaćali više nego u Beogradu, treba da bude jedinstven sistem, navodi.

Tenderima će se upravljati iz centrale

Blic je nedavno pisao da je od početka godine EPS raspisao 1.300 tendera. U tom tekstu se navode zanimljive stvari – da se traži nabavka šestougaonih grafitnih olovaka sa gumicom, zarezanih, zatim torbica sa 13 pregrada, klime „Whirlpool AMD 022“…

Obradović je rekao da je upoznat sa brojnim tenderima, i da se radi o hiljadam tendra. Mnogi, na primer, Elektrovojvodina i Kostolac, imali su mogućnost da sami raspisuju tendere, bez uputa centrale, a od sutra to neće moći bez centrale, navodi. Oni će morati da centralizuju te nabavke od sutra i gube pravo da sami prave nabavke, kaže Obradović.

„Zakonski je to moglo, i zato je bilo potrebno da se sistem korporativizuje. Oni od sutra gube pravo da sami planiraju svoje nabavke I da ih sprovode“, navodi Obradović i ističe: „Oni su sve radili po zakonu, a da li je to bilo dobro i optimalno – ja kažem da nije“.

O promenama u EPS-u se priča više od 20 godina, tek od sutra se to dešava, sutra je veliki dan za EPS, rekao je Obradović i dodao da kad sledeći put dođe, kao generalni direktor, preuzima potpunu odgovornost za sve neregularnosti, a „ne da se igramo čiji je to tender, i koja je firma raspisala“. Od sutra neće biti nezavisnih preduzeća kao TENT, Kolubara, Kostolac, Elektrovojvodina…

On je napomenuo da se u Kolubari dogodila najveća krađa, a da „direktor nije odgovarao na kraju – zato što nije bio kriv“. Te druge firme su nezavisno mogle sve da rade, sa strane, rekao je Obradović navodeći da to više neće biti slučaj.

Cena uglja iz januara 2013.

Obradović je rekao da su odlučili da, zbog povećanja cene struje, vrate cenu uglja na onu iz januara 2013. „EPS je drastično oborio cenu, a da li će trgovci i stovarišta to ispratiti, videćemo… Ako ostane cena, onda su oni zadržali marže… Radićemo sa državom da se te marže vrate na nivo koji treba“, rekao je Obradović.

Celo gostovanje pogledajte u videu ispod: