Grčki zvaničnik: Grčka neće platiti ratu u utorak

Biznis 29. jun. 201517:21 > 19:38
Podeli:
Izvor: Reuters/Alkis Konstantinidis

Grčka neće u utorak platiti dug Međunarodnom monetarnom fondu od 1,6 milijardi evra, izjavio je u ponedeljak jedan neimenovani visoki zvaničnik grčke vlade, a prenosi američki list Volstrit Džornal.

Početkom ovog meseca, zvanična Atina je obavestila MMF da će četiri tranše duga koje je do kraja juna trebalo da vrati toj instituciji objediniti u jednu od 1,6 milijardi evra i da će je uplatiti MMF-u 30. juna.

MMF je nakon toga saopštio da će, u slučaju neizmirivanja obaveza, Grčka automatski pasti u grupu zemalja koje su u kašnjenju otplate duga.

Merkel: Mogući novi pregovori nakon referenduma

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedeljak da su „otvorena vrata“ za nove pregovore o finansijskom spasavanju Grčke posle referenduma zakazanog za 5. jul u toj zemlji.

„Ako grčka vlada posle referenduma zatraži nastavak pregovora, naravno da to nećemo odbiti“, rekla je Angela Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu. Nemačka kancelarka je rekla da se referendum „očigledno odnosi na ostanak u evrozoni“ ali je bila oprezna ne uputivši nikakav poziv Grcima kako da glasaju u nedelju.

Nemački ministar ekonomije Zigmar Gabriel koji je bio na istoj konferenciji za novinare, bio je direktniji rekavši da grčki referendum predstavlja „da“ ili „ne“ evrozoni.

Grčka ima do sutra rok za otplatu rate kredita od 1,5 milijarde evra Međunarodnom monetarnom fondu, a ako ne nađe novac, to će značiti proglašavanje moratorijuma na plaćanja, što je uvod u njen izlazak iz zone evra i bankrot.