Merkel: Ako propadne evro, propašće i Evropa

Biznis 29. jun. 201513:40 > 14:00
Podeli:
Izvor: REUTERS/Fabrizio Bensch

Ako propadne evro, propada i Evropa, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel, i istovremeno pozvala na kompromis jer je Grčka suočena sa ozbiljnom krizom nakon kolapsa pregovora sa kreditorima o rešavanju problema grčkog duga.

„Ako je izgubljena sposobnost za pronalaženje kompromisa, onda je Evropa izgubljena. Ako propadne evro, propada i Evropa“, izjavila je Merkel na obeležavanju 70-godišnjice od osnivanja njene stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), a prenosi agencija Frans pres.

„Evropa mora biti u stanju da pronađe kompromis, ali isto tako mora ostati pri svojim principima“, izjavila je Merkel, i dodala da su petogodišnji napori u borbi protiv krize ojačali Evropu.

Ona je, u najdramatičnijem momentu grčke krize, koja postaje dominantna politička tema Nemačke, istakla da je evro, više od puke monete i ukazala da se on bazira na zajedničkom poverenju.

„Suštinsko za zajedničko razumevanje je da smo solidarni. Ali svako, međutim, mora dati svoj doprinos“, rekla je Merkel i dodala da je tu odlučujuća spremnost za kompromis i da će se, ako se to izgubi, izgubiti i evropska ideja.

Merkel je zahvalila svom šefu finansija Volfgangu Šojbleu (CDU), najstarijem članu vlade, na svemu što je radio za rešenje grčke krize.

„Dobro je da ste Vi ministar finansija“, rekla je Merkel, za šta su i ona i njen ministar dobili dugi aplauz.

Junker: Ovo nije glupi paket mera štednje

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker stao je u odbranu predloga kreditora koje je zvanična Atina odbacila, uz obrazloženje da se ne radi o glupom paketu mera štednje.

„Ovo nije glupi paket mera štednje“, izjavio je Junker, uz ocenu da pomenuti paket ne bi doneo rezanje plata i penzija, već bi doprineo većoj socijalnoj jednakosti, prenosi agencija Frans pres.

Iako su reforme odbačene, one će se, prema njegovim rečima, naći pred grčkim glasačima na referendumu u nedelju, 5. jula, a zaokruživanje opcije „ne“ na referendumu bi, smatra on, imalo katastrofalne posledice po Grčku.

On je rekao da se oseća izdano zbog neuspeha Atine da postigne dogovor sa ministrima Evropske unije o odblokiranju isplate dalje pomoći. „Posle svih preduzetih napora se osećam izdano, jer su svi ti napori nedovoljno uzeti u obzir“, kazao je Junker.

Navodeći da mu je „narod Grčke vrlo blizak srcu“ i da je pokušao da bude na njihovoj strani, predsednik EK je poručio žiteljima Grčke da „ne treba da izvrše samoubistvo, jer se plaše umiranja“.