Ukrajina traži popust na gas, Rusija joj izlazi u susret

Biznis 29. jun. 201513:25 > 13:27
Podeli:
Izvor: EPA

Naftogas Ukrajine zatražio je od Gasproma da produži popust na gas i za treće tromesečje, a Rusija najavila da će im izaći u susret.

„Od ukrajinske strane stigao je zahtev da se produži popust. Za nas je to potpuno očekivano s obzirom na tešku ekonomsku situaciju u Ukrajini“, kazao je ruski premijer Dmitrij Medvedev na sastanku s ministrom energetike Aleksandrom Novakom i šefom Gasproma Aleksejem Milerom, prenose Ria novosti.

Prema njegovim rečima, Moskva je spremna da da popust od oko 40 dolara za hiljadu kubnih metara i na taj način bi konačna cena ostala na nivou drugog tromesečja, od 247 dolara za hiljadu kubika.

„Uprkos složenosti naših tekućih odnosa s Ukrajinom, mi smo dužni da procenimo sve teškoće privrede te zemlje i u razumnim granicama izađemo u susret ukrajinskim partnerima“, naglasio je šef vlade.

Medvedev je takođe ukazao da će na trostranim konsultacijama EU, Rusije i Ukrajine o pitanjima gasa, koje će biti nastavljene sutra, Rusija braniti svoj status pouzdanog snabdevača gasa za Evropu.

„Pri rešavanju tih pitanja (o ceni gasa za Ukrajinu) moraćemo, pored sopstvenih nacionalnih interesa, da uzmemo u obzir položaj naših evropskih partnera. Realizacija sporazuma o isporukama gasa u Ukrajinu je garant stabilnosti ruskog tranzita u Evropu. Mi držimo reputaciju pouzdanog isporučioca gasa“, objasnio je Medvedev.